Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ruského investigatívneho novinára zatkla polícia pre drogy. Podstrčili mi ich, tvrdí
Zdielať na

Ruského investigatívneho novinára zatkla polícia pre drogy. Podstrčili mi ich, tvrdí

Archívna reportáž

K podobnému prípadu došlo v Mjanmarsku, kde na 7 rokov odsúdili dvoch novinárov Reuters za držanie tajných dokumentov. Tie im vraj dali do rúk policajti minúty pred zatknutím. Napokon ich úrady prepustili.

MOSKVA / Ruská polícia zatkla vo štvrtok v Moskve investigatívneho novinára Ivana Golunova po tom, čo u neho mali nájsť drogy. Novinár ale tvrdí, že mu ich podstrčili. Povedal tiež, že ho polícia počas zadržania zbila. Túto informáciu ruské úrady odmietajú.

Ruská polícia odmieta tvrdenia, že by investigatívneho novinára zbili a zverejnila fotografie drog, ktoré podľa ich slov zhotovili pri prehliadke v apartmáne Ivana Golunova v Moskve. Avšak redakcia Meduza , pre ktorú novinár pracoval, uviedla, že podľa Golunových blízkych priateľov iba jedna fotografia pochádza z jeho bytu. 

Polícia tiež vraj nedovolila novinárovi 14 hodín zavolať právnikovi ani kolegom. Tým neskôr Golunov povedal, že úrady odmietli jeho žiadosť o vykonanie testov, ktoré by potvrdili alebo vylúčili či on alebo jeho veci boli v kontakte so zadržanými drogami. 

"Ivan mi tiež povedal, že keď ho priviedli do bytu na domovú prehliadku, zostal 20 až 30 minú v aute s policajtmi,“ uviedol Golunovov advokát Meduze. "Kľúče mu počas zatknutia zabavili, takže policajti mali 20 až 30 minút na to, aby vošli do bytu a robili si v ňom čokoľvek, čo chceli,“ vysvetlil.

Keby bol Golunov odsúdený za distribúciu drog, mohol by čeliť 10 až 20 rokom väzenia. "Sme presvedčení, že Ivan Golunov je nevinný. Okrem toho máme dôvod veriť, že Golunov je prenasledovaný kvôli jeho novinárskym aktivitám,“ uviedli vo svojom vyhlásení generálna riaditeľka Meduzy Galina Timčenko a šéfredaktor Ivan Kolpakov.

Golunov pravidelne informuje o korupcii ako moskovský korešpondent Meduzy. V minulosti písal o viceprimátorovi Moskvy, vyšetroval mafiánske vojny v pohrebných službách a informoval o tom, ako úžerníci v Moskve pripravili ľudí o ich byty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy