Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Viaceré vládne opatrenia dostali zelenú. Budúcnosť kandidátov na ústavných sudcov je neistá
Zdielať na

Viaceré vládne opatrenia dostali zelenú. Budúcnosť kandidátov na ústavných sudcov je neistá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Napriek tomu, že viaceré opatrenia vládneho balíčka už dostali zelenú, nad inými ešte visí otáznik. A to napriek tomu, že rokovanie parlamentu začne v utorok. Koaličná rada sa zatiaľ od posledného rokovania nestretla.

Komunikáciu v rámci koalície ovplyvňuje zjavne aj situácia vo vládnej strane Smer, keďže Robert Fico aktuálne navštevuje krajské rady, čiže ani nie je v Bratislave, aby sa koaličná rada mohla stretnúť. Podľa informácií TV JOJ to koalícia opäť nechá na poslednú chvíľu, a to tesne pred začiatkom parlamentu.

Viaceré otázky tak zostávajú otvorené, a to v rámci voľby ústavných sudcov, ktorá sa má opakovať po štvrtýkrát. Voliť by sa malo 20. júna v podvečerných hodinách, opäť zrejme v tajnej voľbe. Dá sa povedať, že to už prestáva baviť záujemcov na kandidátov, keďže do toho posledného kola sa prihlásilo len 16 a dokonca viacerí z nich sa už ospravedlnili aj z vypočúvania, ktoré by malo začať 17. júna. Stále nie je isté, či koalícia dokáže v tejto opakovanej voľbe zvoliť dostatočný počet chýbajúcich kandidátov, aby prezident, prípadne už nová prezidentka mohli vybrať chýbajúci počet sudcov na Ústavný súd do Košíc, ktorý stále nefunguje v plnom móde, ale len v obmedzenom, keďže prezident Andrej Kiska sa jasne vyjadril, že nevymenuje ďalších kandidátov a sudcov, kým koalícia nedovolí potrebný počet kandidátov. 

Otvorené sú aj niektoré témy zo sociálneho balíčka, napríklad znížená DPH na potraviny, kde sa štátny tajomník za Most-Híd vyjadril, že podľa neho toto opatrenie je ešte s veľkým otáznikom, keďže neprinesie žiadaný efekt a tie peniaze by sa v rámci poľnohospodárstva dali aj lepšie využiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy