Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fíni majú tajomstvo na boj proti falošným správam a ich šíreniu
Zdielať na

Fíni majú tajomstvo na boj proti falošným správam a ich šíreniu

HELSINKI / Nutnosť bojovať s dezinformáciami, falošnými správami a ich šírením si v súčasnosti uvedomuje celý svet. Zatiaľ neexistuje účinný recept na to, ako sa tejto hrozbe postaviť. Ale veľmi blízko k cieľu sú na severe Európy - vo Fínsku.

Žiadne zložité algoritmy, žiadne vyspelé technológie. Tajomstvo účinného boja proti falošným správam a ich šíreniu sa podľa fínskych pedagógov skrýva v niečom inom.

"Našich študentov učíme napríklad to, aby si predtým, ako zdieľajú niečo na sociálnych sieťach, odpovedali na tieto otázky: Kto tú správu napísal? Kde bola zverejnená? Existujú ďalšie zdroje, ktoré ju potvrdzujú?" vysvetlil riaditeľ školy v Helsinkách. Digitálna gramotnosť. To je zbraň, ktorou sa snažia fínski učitelia vyzbrojiť svojich mladých. Schopnosť porozumieť informáciám a používať ich. A darí sa im. Sčasti aj preto, že hrozba falošných správ visela nad ich hlavami prakticky od založenia štátu pred vyše sto rokmi. Sovietsky zväz rád požmurkával po niekdajšom fínskom veľkokniežctve, ktoré kedysi ovládalo cárske Rusko. 

"Odolnosť Fínska voči propagande je súčasťou základov našej spoločnosti. Pracujeme na nej už celé generácie,povedal vládny odborník na komunikáciu. Cieľ zostáva stále rovnaký. Menia sa však nástroje. Fíni robia všetko preto, aby v tomto boji neťahali za kratší koniec. Učia svoje deti kriticky myslieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy