Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Keď zlyhá zamestnanec, zdravotne znevýhodnení v Mikuláši musia riešiť existenčné problémy
Zdielať na

Keď zlyhá zamestnanec, zdravotne znevýhodnení v Mikuláši musia riešiť existenčné problémy

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Nemálo zdravotne znevýhodnených z Liptovského Mikuláša musí riešiť doslova existenčné problémy. Mnohí sa zadlžujú. Za ich problémy pritom vraj môže miestny Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Podali totiž žiadosť o dotáciu na podnikanie a verili, že peniaze aj získajú. Nestalo sa tak - a hovorkyňa Ústredia pred mesiacom priznala, že išlo o individuálne zlyhanie ich zamestnanca. Po tridsiatich dňoch sa situácia zopakovala.

"Mne pani úradníčka v Mikuláši povedala, že tí, ktorí boli frajeri a vystupovali v TV, svoje peniaze neuvidia. Za ten kvartál mi dlhujú približne 780 eur," povedal podnikateľ Alexander Šipoš. Svoje si vraj vypočula na úrade v Liptovskom Mikuláši aj ďalšia pani. Júlia začala pred pár mesiacmi podnikať, chcela sa po rokoch vrátiť pracovne medzi ľudí. Verila, že dotácia príde.

"Pracovníčky úradu mi odporučili, aby som išla za bývalou pracovníčkou úradu, ktorá to všetko spôsobila, aby mi tie peniaze dala ona na vyplatenie toho dlhu," uviedla podnikateľka Júlia Štefániková. 

"Ak má klient akékoľvek pochybnosti o postupe pracovníkov úradu, má právo sa sťažovať ako aj na úrade práce, tak aj na ústredí práce. Sťažnosť klienta je vždy prešetrená v súlade so zákonom na základe výsledkov prešetrenia a kontroly sú prijímané opatrenia," vysvetlila Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Júlia asistentovi platila odmenu a čakala na preplatenie odmeny z úradu prace. Peniaze nechodili.

"Zdôrazňujeme, že ide o mimoriadnu situáciu a individuálne zlyhanie, počkáme si na výsledky hĺbkovej kontroly," informuje Barbora Petrová z tlačového a komunikačného odboru ministerstva práce. 

Aj keď nemá peniaze z dotácie, musela minulý týždeň zaplatiť prevod. Júlia mala iba 15 dní na to, aby zohnala viac ako 1 600 eur. "Mám invalidný dôchodok 290 eur, s tým, že zohnať 1 600 eur bol pre mňa problém, musela som si peniaze požičať, aby som dokázala dlžnú čiastku uhradiť. Keby som neuhradila, boli by mi pozastavené príspevky, akonáhle som dlžník ja," hovorí Júlia. 

Po takýchto naťahovačkách sa ich zdravotný stav veľmi zhoršil."Chodím na infúzie, zle to znášam," dodáva. "Zas budem musieť navštevovať lekárov," povedal Šipoš. 

telefonuje Mária Hrehová, Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny: "Veľmi nás mrzí situácia, ktorá vznikla, ide o zlyhanie ľudského faktora, na základe kontroly generálny riaditeľ Ústredia práce, soc. vecí a rodiny podal trestné oznámenia a na ústredí začalo disciplinárne konanie, voči niektorým pracovníkom úradu. Klienti si budú môcť uplatniť náhradu škody," uzatvorila Hrhová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy