Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Kriminalistika či forezné vedy zaujímajú aj seniorov. Policajná akadémia má svojich prvých absolventov
Zdielať na

Kriminalistika či forezné vedy zaujímajú aj seniorov. Policajná akadémia má svojich prvých absolventov

BRATISLAVA / Akadémia policajného zboru v Bratislave bude mať vôbec prvých absolventov univerzity tretieho veku. Trojročné štúdium navštevuje 240 seniorov. Škola ich vraj naučila mnohé veci, kroté im pomôžu v živote a radi sa podelia so znalosťami zo školy so svojimi rovesníkmi doma.

Študenti univerzity tretieho veku sa po troch rokoch štúdia na život pozerajú úplne inou optikou. "Určite nás tu naučili veľa vecí, z ktorých aj my sme sa poučili a môžeme poučiť aj ostatných svojich priateľov, či kamarátov," uviedla Katarína, študentka akadémie tretieho veku. "Stačí, že sa dá jeden kľúč medzi prsty a už viete toho útočníka tak spacifikovať, že odvráti útok na vás," dodal Viliam, rovnako študent akadémie. 

noviny.sk

​Podľa rektorky akadémie v prvom ročníku majú základy všetkého, čo sa na ich univerzite vyučuje. V ďalších ročníkoch sa môžu zamerať na to, čo ich najviac zaujíma. "Poskytujeme takzvané bloky zamerané na konkrétnu agendu, problematiku vyšetrovania, právnych disciplín, máme krízový manažment, sebarealizácia seniora a tak isto kriminalistika a forenzné vedy," vymenovala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PFUK. Študentom chodia prednášať aj profesionáli z praxe. "Zaoberajú sa pomocou obetiam a poškodených trestnými činmi," dodala Lucia Kurilovská.

Viliam na prvej vysokej škole študoval poľnohospodárstvo. Keď sa stal dôchodcom, rozhodol sa zamerať niečo úplne iné. "Psychológia, daktyloskopia, trasológia," upresnil Viliam. "Čakal som, že sa dozviem nové veci, čo sa aj stalo. Čo splnilo moje očakávanie. Pochopiteľne som to považoval za dobrý tréning sa udržať v duševnej kondícií," potvrdil pozitíva vzdelávania Tibor Chudoba, študent akadémie. 

Väčšina študentov tretieho ročníka, ktorí v tomto roku promujú sa rozhodli pokračovať v štvrtom ročníku. "Prevážne je to v oblasti kriminalisticko - forenznej," informovala Zuzana Zajacová, vedúca organizačného oddelenia Akadémie policajného zboru. "Je to zaujímavé, veľa kamarátov, priateľov sme tu našli," dodala Oľga Boďová, študentka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy