Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Polícia stále nepozná totožnosť až 220 ľudí. Odtlačky prstov na identifikáciu nestačia
Zdielať na

Polícia stále nepozná totožnosť až 220 ľudí. Odtlačky prstov na identifikáciu nestačia

BRATISLAVA / Ani po niekoľkých rokoch sa na Slovensku nepodarilo polícii identifikovať desiatky mŕtvych. Štatisticky dominuje Bratislavský kraj. Identifikácia takýchto ľudí si vyžaduje viaceré odborné postupy. Upozorňujeme, že zábery vo videu nie sú vhodné pre maloletých divákov.

K 23. máju eviduje polícia viac ako 220 nestotožnených osôb. Výrazne dominuje Bratislavský kraj, kde neidentifikovali až 71 osôb. Ku krajom s najväčším počtom takýchto osôb patrí aj Trnavský, Prešovský a Košický kraj. Naopak, najúspešnejší sú v okolí Trenčína. Proces stotožňovania vyzerá podľa odborníka na kriminalistiku nasledovne: Pri pitve zisťujú experti ako dlho je osoba po smrti a to pomocou znakov ako sú napríklad stuhnutosť svalstva či posmrtné škvrny. "Potom sa už používajú metódy entomologické. Na organizmus keď umrie nalietava hmyz, ktorý nalietava podľa štádia, v ktorom sa mŕtvola nachádza a na základe vývoja sa určuje, ako dlho tam tá mŕtvola bola," uviedol Jozef Meteňko, profesor kriminalistiky. 

​Medzi hlavné metódy, ktoré na Slovensku používame pri stotožňovaní osôb patrí aj identifikácia pomocou odtlačkov prstov. Osoba môže byť evidovaná v databáze, najmä, ak bola v minulosti trestaná. Najčastejšie sa u nás používa identifikácia na základe DNA. Takzvaná jadrová DNA môže byť užitočná tiež vtedy, keď bola osoba v minulosti trestaná. V databáze sa v tom prípade nachádza jej profil. To či sa zhoduje s profilom nájdenej osoby určí napokon digitálny systém. Ak je telo poškodené, tak sa pomocou DNA určuje genetická príbuznosť po ženskej línii. "Vytipovať o koho môže ísť. Požiadame rodinných príslušníkov o vzorku. Je to pomerne jednoduché. Ster z líca," objasnil Jozef Meteňko. 

Pri identifikácii osôb na základe kostrových pozostatkov sa používajú postupy takzvaného antropologického skúmania. Antropológovia často používajú metódu super projekcie. Je založená na premietaní obrazu lebky do fotografie hlavy a tváre nezvestnej osoby. "Lebka je umiestnená na super projekčnej hlavici, s ktorou sa hýbe. Umožňuje nakláňať lebku, otáčať lebku a nastavovať pomocou antropometrických bodov do hlavy a tváre osoby na fotografii," vysvetlila antropologička Olga Petrusová.

Nájdené kosti nechajú vysušiť, aby nedošlo k zhoršovaniu ich kvality. Ďalej skúmajú či z kostí nie sú zjavné napríklad následky chorôb, liečenia či zlomeniny. "Znaky zlomenín najmä na dlhých kostiach, ktoré boli liečené a sú o tom záznamy," dodal profesor kriminalistiky. 

Samozrejme, okrem toho zisťujú vek osoby a to či sa jedná o muža, ženu alebo dieťa.

Brutálna vražda, ktorá otriasla českou verejnosťou sa stala ešte v roku 2011. Do dnes nie je vyriešená a policajti nepoznajú ani meno obete: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy