Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak staviate rodinný dom, môžete si požiadať o dotáciu 8 tisíc eur. Takéto sú ale podmienky
Zdielať na

Ak staviate rodinný dom, môžete si požiadať o dotáciu 8 tisíc eur. Takéto sú ale podmienky

BRATISLAVA / Predstava moderného domu dostáva nový rozmer. Musí byť ekologický a energeticky nenáročný. Ak staviate rodinný dom s takmer nulovou spotrebou energie, čiže v energetickej triede A0, môžete štát požiadať o dotáciu až 8.000 eur. Navyše vám samotná stavba môže mesačne ušetriť desiatky eur na platbách za energie.

Ak ste sa rozhodli pre stavbu rodinného domu, už od augusta naň môžete získať dotáciu od ministerstva dopravy, a to až vo výške 8000, má to ale háčik.

"Môžete získať dotáciu na stavu rodinného domu, ktorý je určený výhradne na bývanie a ktorý bude zaradený do kategórie takmer 0 domy, alebo teda číselne kategória A0," vysvetľuje Martin Mihál zo Združenia výrobcov murovacích materiálov. 

Dom v triede A0

Či už ste sa s týmto pojmom stretli, alebo nie, isté je, že na základe nariadenia Európskej únie, budú musieť všetky novostavby, už od konca budúceho roka, spĺňať certifikát A0. Znamená to, že sa budú môcť stavať len domy s takmer 0 potrebou energie. A to viete počas samotnej stavby docieliť nasledovne.

"Mal by mať veľmi dobre navrhnutú obálku, steny, strechu, okná. A mal by mať spôsob vykurovania a prípravu teplej vody zariadenú čo najlepšie a najefektívnejšie za pomoci obnoviteľných zdrojov energie," povedal Mihál. 

Podmienky dotácie 

Zatiaľ to ešte nie je povinné, no aktuálne chce ministerstvo dopravy už spomínanou dotáciou 8000 eur ľudí hlavne motivovať k výstavbe energeticky výhodných domov. Aby ste dotáciu získali nezabudnite hlavne na tieto veci:

1. dom musí spĺňať energetickú triedu A0
2. celková plocha domu je najviac 200m2
3. dom sa využíva výlučne na bývanie
4. žiadateľ o príspevok, je vlastníkom domu, občanom EÚ a musí mať trvalý pobyt na Slovensku

"Podmienky získania dotácie sú nastavené veľmi priateľne. Veľmi jednoducho. To znamená, že žiadateľ defakto nepotrebuje nič navyše v porovnaní s tým, čo potrebuje ku kolaudácii," vraví Gabriel Szöllösi  zo združenia. 

Navyše o dotáciu si budete môcť požiadať aj spätne.

"O dotáciu môžu žiadať majitelia rodinných domov skolaudovaných po 31.12.2014. Zároveň však musia spĺňať podmienky stavieb s takmer nulovou potrebou energie," informuje hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. 

Predpokladaný termín spustenia dotácie by mal byť v auguste tohto roka.

Ekologický vieme byť aj v záhrade. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy