Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prívrženci teórie o plochej Zemi plánujú výpravu k Antarktíde. Chcú dôkaz
Zdielať na

Prívrženci teórie o plochej Zemi plánujú výpravu k Antarktíde. Chcú dôkaz

Archívna reportáž

Už na budúci rok by sa mohla uskutočniť originálna plavba k pobrežiu Antarktídy, ktorú organizujú zástancovia teórie o plochej Zemi. Jej cieľom je dokázať, že Antarktída sa nachádza na okrajoch Zemeplochy, a definitívne tak vyvrátiť nezmyselné tvrdenia o tom, že Zem je vlastne len obyčajná zemeguľa.

Podľa zástupcov teórie o plochej Zemi, je krajina obyčajná placka. Aj keď by sa takáto teória mohla zdať v 21. storočí akokoľvek smiešna, počet jej zástancov rastie. Po celom svete nájdete hneď niekoľko organizácií, ktoré rady fanúšikov neustále rozširujú.

Je samozrejme ťažké odlíšiť, koľko z nich to berie len ako zábavu alebo provokáciu a koľko tejto teórii naozaj verí. Ale niektorí, a nie je ich málo, majú ešte ďalšie teórie. Napríklad že mesiac vyžaruje svoje vlastné svetlo. Alebo že NASA cielene skresľuje informácie o vesmíre alebo pristátie na mesiaci, aby ľudstvo dokázala udržať v nevedomosti, píše portál iDnes.cz. Tieto informácie údajne najčastejšie nachádzajú na Youtube.

Veľmi obľúbený je názor, že placatú Zem po jej okraji ohraničuje nepreniknuteľná ľadová bariéra v podobe Antarktídy. Ďalej už potom nie je nič. A túto teóriu má potvrdiť originálna výprava ku koncu sveta, ktorá by sa mohla uskutočniť už v budúcom roku.

Jej účastníci budú plávať k okraju Antarktídy a potom okolo ľadového pobrežia tak dlho, až podľa nich pozbierajú nezvratný dôkaz o tom, že Antarktída nie je svetadiel, ale obyčajný kruh na konci sveta.

"Ak stlačíme glóbus a pozrieme sa na Antarktídu, bude sa nachádzať všade pri okraji Zeme," hovorí Robbie Davidson, zakladateľ stretnutie Flat Earth International Conference v Denveri a organizátor celého výletu.

Rozhodujúce pre účastníkov plavby bude dĺžka, ktorú v lodi pozdĺž Antarktídy preplávajú. "Pobrežie Antarktídy na okrúhlej zemeguli nemá viac ako 14,5 tisíc míľ. Na plochej Zemi to bude cez šesťdesiat tisíc míľ," povedal serveru Forbes Jay Decasby, jeden zo zástancov teórie o plochej Zemi. O celom výlete plánuje natočiť televízny program.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy