Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Američania budú potrebovať víza na návštevu Európy
Zdielať na

Američania budú potrebovať víza na návštevu Európy

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Občania USA cestujúci do Európy od roku 2021 môžu zabudnúť na cestovanie bez víz. Európska únia v piatok oznámila, že Američania, ktorí chcú navštíviť schengenský priestor budú potrebovať nový druh víz, takzvaný európsky systém údajov a povolení o cestovaní (European Travel Information and Authorization System, alebo ETIAS). Schengenský priestor je spoločná zóna 26 európskych krajín, ktoré medzi sebou nemajú pevné hranice a umožňujú ľuďom slobodný pohyb.

V súčasnosti môžu občania Spojených štátov amerických navštíviť Európu až  na dobu 90 dní bez víz. Občania USA budú k žiadosti ETIAS potrebovať platný cestovný pas, emailový účet a kreditnú či debetnú kartu. Maloletí Američania budú naďalej potrebovať len svoje bežné pasy. Podľa Únie budú ETIAS víza platné po dobru troch rokov a umožnia Američanom vstúpiť do schengenskej zóny ľubovoľne často.  Na stránkach ETIAS sa píše, že sa Únia "nedávno rozhodla zlepšiť bezpečnostnú úroveň aby predišla ďalším problémom s nelegálnou migráciou a terorizmom". USA sa s európskym parlamentom a Komisiou nedokázali zhodnúť vo veci víz pre Bulharsko, Chorvátsko, Poľsko, Rumunsko a Cyprus. Cestujúci z týchto piatich krajín sú jediní z Únie, ktorí potrebujú pri návšteve USA žiadať o víza. 

Európska komisia v roku 2016 prvýkrát zverejnila správu, v ktorej vyzýva USA aby udelili týmto piatim krajinám rovnaký bezvízový status ako zvyšným 23. členským krajinám Únie výmenou za obdobný bezvízový styk pre Američanov v schengenskom priestore. Pravidlá únie požadujú rovnaký prístup ku všetkým členským štátom. Správa hovorí aj o tom, že komisia chcela počkať, kým prezident Trump prevezme úrad, aby potom "zatlačila na plnú vízovú reciprocitu". V júni 2018 európsky parlament schválil, aby Komisia zaviedla víza pre občanov USA.


Napätie medzi Trumpovým USA a Európskou úniou má rôzne prejavy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy