Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zlyhali sme ako krajina, mali sme sa postarať o dieťa manželky bojovníka Islamského štátu, vravia Briti
Zdielať na

Zlyhali sme ako krajina, mali sme sa postarať o dieťa manželky bojovníka Islamského štátu, vravia Briti

LONDÝN / Britský minister vnútra čelí tvrdej kritike potom, ako v sýrskom utečeneckom tábore zahynulo bábätko Shamimy Begum, tínejdžerky, ktorá sa vydala za bojovníka Islamského štátu. Mladá žena odišla zo Spojeného kráľovstva ako 15-ročná. Keď požiadala o návrat domov, minister Javid rozhodol o jej odobraní občianstva.

Rodinný priateľ vyhlásil, že Spojené kráľovstvo zlyhalo pri ochrane dieťaťa a Strana práce označila smrť malého chlapčeka za výsledok "necitlivého a nehumánneho" rozhodnutia. Hovorca britskej vlády povedal, že smrť akéhokoľvek dieťaťa je "tragická".

Zdôraznil, že vláda dlhodobo varovala pred cestou do Sýrie a "bude naďalej robiť všetko, čo bude v jej silách aby predišla tomu, aby boli ľudia vtiahnutí do terorizmu a do cestovania do konfliktných zón".

Shamima Begum odcestovala zo Spojeného kráľovstva v roku 2015 s dvoma spolužiačkami. V polovici februára ju našiel novinár z magazínu Times v sýrskom utečeneckom tábore. Povedala, že žila so svojim manželom, bojovníkom Islamského štátu z Holandska v jednej z posledných bášt Islamského štátu. Už predtým kvôli drsným životným podmienkam prišla o dve novorodené deti.

Krátko potom, ako sa jej narodilo tretie dieťa, syn Jarrah, pre portál BBC povedala, že túži len po tom, aby mohla v pokoji vychovávať svoje dieťa v Spojenom kráľovstve. Jarrah podľa úmrtného listu vo štvrtok podľahol zápalu pľúc. Mal menej ako tri týždne.

Dopisovateľ BBC pre Blízky východ Quentin Sommerville o podmienkach v tábore povedal, že sú "dosť odpudivé", ľudia tam trpia nedostatkom jedla, prikrývok aj stanov. Za tri mesiace zomrelo viac ako 100 ľudí na ceste do tábora či krátko po príchode doň, pričom až 2/3 obetí nemali ešte ani 5 rokov.

David Miliband, bývalý minister zahraničných vecí a predseda Medzinárodnej záchranárskej komisie povedal, že v tábore je krízová situácia potom, ako doň utieklo 12000 "traumatizovaných a podvýživených" ľudí pred útlakom Islamského štátu.

Dal Babu, bývalý policajný prezident a priateľ rodiny slečny Begum povedal: "Pri ochrane dieťaťa sme zlyhali ako krajina."

Potom ako bola Shamima Begum zbavená občianstva, jej rodina napísala ministrovi vnútra list, v ktorom vyzývajú na zvrátenie rozhodnutia a žiadajú o pomoc pri zabezpečení príchodu dieťaťa do Británie. Chlapček sa narodil ešte predtým, ako ju ministerstvo zbavilo občianstva a tým pádom sa považoval za britského občana.

"Smrti tohto britského občana sa dalo úplne jednoznačne predísť," povedal Babu. "Ministerstvo sa ani nepokúsilo pomôcť. Postup ministra v tejto veci považujem za šokujúci." 

Tieňová ministerka vnútra Diane Abbott tiež vyslovila kritiku: "Pripraviť niekoho o štátne občianstvo je v rozpore s medzinárodným právom. Teraz preto, že britská žena bola zbavená občianstva, zomrelo nevinné dieťa. To je bezcitné a neľudské."

Minister Javid v rozhovore pre BBC (ešte predtým, ako bola potvrdená smrť bábätka) povedal: "Je to smutné, no pravdepodobne je oveľa viac detí, pochopiteľne dokonale nevinných, ktoré sa narodili v tej vojnovej zóne. Voči deťom, ktoré boli vtiahnuté do tejto situácie cítim len sympatie.Je to pripomienka toho, aké nebezpečné je pre kohokoľvek cestovať do bojovej zóny."

Konzervatívny poslanec a bývalý minister spravodlivosti Philip Lee však vyzýva vládu, aby "reflektovala" svoju "morálnu zodpovednosť" za tragédiu.

Povedal, že napriek jej "odpudivým názorom" bolo rozhodnutie odňať Shamime Begum občianstvo "poháňané populizmom a nie nejakým jasne rozpoznateľným princípom."

Dopisovateľ BBC Daniel Sandford povedal, že vláda by dokázala dostať bábätko zo Sýrie, aj keď by to bolo "politicky komplikované". Skonštatoval, že "stanovisko vlády, že je nemožné dostať ľudí z utečeneckých táborov, pretože to je príliš nebezpečné, bolo opakovane vyvrátené ako nepresné, keďže napríklad novinári sa dokážu do táborov dostať v relatívnom bezpečí. V spolupráci napríklad s Červeným polmesiacom by malo byť možné dostať sa do tábora a dostať odtiaľ ľudí von - pokiaľ by na to bola politická vôla."

Kirsty McNeill, z charity Zachráňme deti (Save the Children) vraví: "Všetky deti spojené s Islamským štátom sú obete konfliktu a tak k nim treba pristupovať. Je možné, že smrti tohto chlapčeka ako aj ďalších detí sme mohli predísť. Spojené kráľovstvo aj ďalšie krajiny musia na seba vziať zodpovednosť za svojich občanov na severovýchode Sýrie".

Profesor Anthony Glees, vedúci Centra pre bezpečnostné a informačné štúdiá na Univerzite v Buckinghame však vraví: "Zodpovednosť za túto tragédiu nesie takzvaný Islamský štát." Vyhlásil. že zodpovednosť nesie aj Shamima Begum, "za to, že sa rozhodla odísť z bezpečia Spojeného kráľovstva a stať sa manželkou bojovníka Islamského štátu".

V rozhovore s BBC krátko po narodení syna Jarraha Shamima Begum povedala, že neľutuje, že vycestovala do Sýrie. Dodala, že nesúhlasí so všetkým, čo zoskupenie Islamský štát robí. Povedala, že sa nechcela stať akousi "tvárou Islamského štátu". Quentinovi Sommervilleovi minulý mesiac povedala: "Chcem len, aby mi Spojené kráľovstvo odpustilo. Prešla som si vecami, o ktorých som si nikdy nemyslela, že ich budem musieť prežiť. Stratila som dve deti a nechcem prísť aj o toto dieťa. Tento tábor naozaj nie je miesto na výchovu malých detí.

Boj nad Islamským štátom ešte stále nie je definitívne vyhraný:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy