Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Z Domaše je mesačná krajina. Hladina vody klesla tak, že odkryla základy zatopenej dediny
Zdielať na

Z Domaše je mesačná krajina. Hladina vody klesla tak, že odkryla základy zatopenej dediny

VRANOV NAD TOPĽOU/STROPKOV / Vodná nádrž Domaša odkryla svoje dno. Po zime je v nej katastrofálne málo vody. Obavy majú pochopiteľne aj hotelieri a prevádzkovatelia služieb. Bez vody totiž nebudú ľudia. Miestni veria, že letnú sezónu začnú aj s loďou, ktorá by sa mala na Domašu vrátiť po 30 rokoch.

Mólo na suchu a v okolí žiadna voda. Na Domaši je to aktuálna situácia. Za normálnych okolností je vody dostatok. Ľudia na Domašu chodia v lete plávať, no teraz sa prechádzajú po vyschnutom dne. Stav nádrže závisí od zrážok aj od odtoku. Aktuálne podľa vodohospodárov prebieha zimná manipulácia s nižším odtokom, inak by bola situácia ešte horšia. "Horšia situácia bola v roku 2012, keď bola v marci hladina asi o štyri metre nižšia ako je to dnes," povedal starosta obce Kvakovce Radovan Kapráľ.

Na Dobrej je to ešte ako tak dobré, no na druhom konci Domaše to pri Bžanoch vyzerá ako mesačná krajina. Z jednej strany na druhú prejdete suchou nohou. Niektoré chaty vyzerajú bez vody ako opustené. Voda sa im vzdialila tak, že ju od niektorých chát ani nevidieť. Domaša bez vody navyše odkryla i základy domov pôvodných dedín. Jednou z tých obcí, ktoré pred viac ako 50 rokmi zbúrali a zatopili bola aj obec Trepec. Jediné, čo z nej ostalo je kostolík. Vtedajší miestni aj ich potomkovia sa raz v roku pri kostolíku stretávajú dodnes.

Nie je to prvýkrát, čo je vody v Domaši tak málo, no miestni veria, že do leta bude všetko v poriadku. "Som optimista ale mám trošku obavu, pretože potrebujeme na leto 30 zamestnancov, brigádnikov a keď nebude voda, nebudeme ich môcť nabrať a budeme možno musieť zatvoriť alebo prepúšťať," povedal hoteliér na Domaši René Pavlík. 

"Podľa aktuálnych informácií, je vodná stavba Veľká Domaša naplnená na 45 percent. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím hladina stúpa a má aj stúpajúcu tendenciu," uviedol hovorca SVP Marián Bocák.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy