Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Požiar mu vzal domov. Nešťastie ale zomklo dedinčanov a teraz má strechu nad hlavou
Zdielať na

Požiar mu vzal domov. Nešťastie ale zomklo dedinčanov a teraz má strechu nad hlavou

SNINA / Celý dom bol v plameňoch a do tla zhoreli aj ďalšie dve budovy. Skaza dohnala pána Ladislava k plaču. Oheň mu zničil všetko, čo mal. Prešli dva týždne a on mal slzy v očiach znova - teraz ale od dojatia. Chlapi z dediny na čele so starostom sa totiž rozhodli, že mu opravia starý neobývaný dom. Ďalší mu priniesli jedlo, oblečenie, nábytok.

Dom bol v plameňoch, Ladislav spal vo vnútri. Tvrdí, že žije len vďaka susedovi, ktorý ho zobudil. Prvé dni po ničivom požiari boli pre Ladislava najťažšie, postupne sa ale zo všetkého dostáva. "Tie prvé dni po požiari, to bolo najhoršie, lebo psychika s človekom zamáva," povedal starosta obce Osadné Róbert Mikuláško. 

Ľudia z obce na čele so starostom Ladislava nenechali v ťažkej situácii samého. Spoločnými silami začali opravovať opustený domček, v ktorom kedysi žila Ladislavova stará mama. Našli v ňom dokonca aj babkinu starú fotografiu. "Došlo nás tu asi 15 chlapov, všetko sme vypratali, lebo ten dom nebol asi 20 rokov obývaný. Urobíme vyspravky muriva, vymaľujeme to," dodal starosta.

Ľudia z obce Ladislavovi priniesli jedlo, nábytok aj oblečenie. Svedkami toho, ako ľudia dokážu nezištne pomáhať sme boli aj počas nakrúcania reportáže. "Starosta obce ma požiadal, či by som nepomohol pri inštalácii satelitu človeku, ktorý sa ocitol v ľudskom nešťastí, tak sme to dali nejako dokopy a sme radi, že sme pomohli," povedal živnostník štefan Džubera.

Polícia v tomto prípade vedie trestné stíhanie, keďže podľa nich požiar niekto založil. "Pracuje sa s viacerými verziami v spolupráci s príslušníkmi policajného zboru," povedal Stanislav Stríž z okresného riaditeľstva hasičského zboru v Humennom.

Na dome je ešte veľa roboty, no práve tá pomáha Ladislavovi aspoň trochu zabudnúť na trápenie. Ponuku na prácu prijal aj od starostu. "Som ich zobral cez projekt úradu práce na menšie obecné služby, takže už je aj zamestnaný," uviedol starosta Mikuláško.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy