Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pápež sľubuje nulovú toleranciu. Prepustil kardinála obvineného zo zneužívania
Zdielať na

Pápež sľubuje nulovú toleranciu. Prepustil kardinála obvineného zo zneužívania

VATIKÁN / Pápež František prepustil zo stavu duchovných bývalého amerického kardinála Theodora McCarrick, obvineného zo sexuálneho zneužitia prinajmenšom jedného dospievajúceho chlapca pred viac ako 50 rokmi. Podľa agentúry AFP je to v dejinách katolíckej cirkvi vôbec prvýkrát, čo bol kardinál prepustený zo stavu duchovných kvôli obvineniu zo sexuálneho zneužívania.

Pápež uznal v tejto veci ako definitívne rozhodnutie Kongregácie pre náuku viery, vatikánskej organizácie, ktorá zabezpečuje dodržiavanie katolíckych dogiem.

​Rozhodnutie, voči ktorému sa nemožno odvolať, prichádza pred kľúčovým rokovaním predsedov biskupských konferencií z celého sveta, ktoré sa uskutoční vo Vatikáne 21. až 24. februára. To sa má zaoberať hlavne zodpovednosťou prelátov, ktorí zamlčujú prípady, keď duchovní sexuálne zneužívali deti.

Prepuknutie škandálov v tejto veci v USA, Čile a Nemecku obrovsky poškodilo povesť cirkvi, pripomenula AFP a dodala, že František sľubuje v týchto prípadoch "nulovú toleranciu".

Bývalý washingtonský arcibiskup McCarrick bol jedným z popredných predstaviteľov katolíckej cirkvi v USA, jeho rezignáciu na post kardinála prijal pápež František vlani v júli. Dôvodom podľa ČT24 boli obvinenia, že pred takmer päťdesiatimi rokmi sexuálne zneužil niekoľko maloletých. McCarrick (88) tvrdí, že si nespomína na nič z toho, čo je mu dávané za vinu.

McCarrick sa vlani v júli stal prvým rímskokatolíckym prelátom za takmer sto rokov, ktorý prišiel o titul kardinála. Teraz sa stal najvyšším cirkevným predstaviteľom, ktorý bol v modernej dobe prepustený z duchovného stavu. Bol zbavený kňazských povinností a prevedený do laického stavu. Tento krok znamená, že bývalý kardinál nebude môcť medzi iným slúžiť omše a udeľovať sviatosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy