Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hľadáte prácu? Čo tak stať sa katom?
Zdielať na

Hľadáte prácu? Čo tak stať sa katom?

BRATISLAVA / Potom ako prezident Srí Lanky vyhlásil, že v krajine obnoví trest smrti, sa v novinách objavili inzeráty s ponukou práce - pre kata. Kandidáti musia mať viac ako 18 a menej ako 45 rokov, "vynikajúci morálny charakter" a "veľmi dobrú myseľ a mentálnu silu". V juhoázijskej krajine vyhlásili moratórium na trest smrti v roku 1976, odvtedy na Srí Lanke nikoho nepopravili.

Aj keď vražda, znásilnenie a pašovanie a distribúcia drog sú stále trestané najvyšším trestom, rozsudky štandardne znejú: doživotie. Posledný kat v krajine dal podľa portálu CNN výpoveď v roku 2014 bez toho, aby vôbec niekoho popravil. Avšak minulý týždeň prezident Maithripala Sirisena oznámil parlamentu, že do dvoch mesiacov obnoví trest smrti pred drogové trestné činy - ako súčasť tvrdých opatrení zjavne inšpirovaných Filipínami.

Sirisena chválil brutálnu krvavý vojnu proti drogám, ktorú na Filipínach zaviedol prezident Rodrigo Duterte. Počas oficiálnej návštevy v januári ju označil ako "vzor pre celý svet". Na štátnom bankete, po boku Duterteho vyhlásil: "Boj proti kriminalite a drogám, ktorý vediete, je príkladom pre celý svet a osobne aj pre mňa.Drogy vážne ohrozujú aj moju krajinu a mám pocit, že by sme mali nasledovať vaše kroky pri obmedzení tohto rizika".  

Pritom od zavedenia Duterteho kontroverznej vojny proti drogám bolo zabitých najmenej 5000 ľudí, mnohí bez akéhokoľvek súdneho procesu. Toto sú navyše iba oficiálne policajné údaje, opoziční politici a ľudskoprávne organizácie hovoria o oveľa vyšších číslach. Medzi obeťami údajne sú aj deti a nevinní civilisti.

Sirisenov pokus obnoviť trest smrti sa stretol s vážnou kritikou a obavami, že brutálne vraždy známe z filipínskych ulíc sa stanú realitou aj na Srí Lanke.

"Chce snáď, aby sa najchudobnejšie oblasti Srí Lanky stali miestom, kde sa ľudia ráno budia na to, že na ulici ležia v mlákach krvi ďalšie obete? Alebo kde sa v mene ochrany mladej generácie zabíjajú desiatky detí, niektoré len vo veku 4 a 5 rokov?" vyhlásil riaditeľ Amnesty International pre Južnú Áziu Omar Waraich. "Chce, aby sa bezpečnostné zložky štátu zúžili na kriminálnu akciovku, ktorá sponzoruje súkromných zabijakov, aby právny štát stratil akýkoľvek význam a medzi životom a smrťou sa rozhodovali len na základe podozrenia?"

Filipíny sužuje aj vyčíňanie prírody:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy