Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dostal pokutu za to, že pred viac ako dvomi rokmi nemal známku. Auto ale po diaľnici nejazdilo
Zdielať na

Dostal pokutu za to, že pred viac ako dvomi rokmi nemal známku. Auto ale po diaľnici nejazdilo

PEZINOK / Divák TV JOJ Martin dostal v pondelok vyrozumenie, že má zaplatiť pokutu, pretože jeho auto pred viac ako dvomi rokmi nemalo pri jazde po diaľnici diaľničnú známku. Pri pohľade na sumu 150 eur mu do smiechu nebolo, pri dôkaznej fotografii sa ale zasmial schuti.

V októbri 2016 šlo Martinovo auto podľa úradov bez platnej diaľničnej známky po diaľnici smerom na Malacky. "Moje auto bolo pokazené a dal som ho robiť do autoservisu do Čiech, oni si ho prišli zobrať a odviezli ho do Českej republiky," uviedol majiteľ vozidla Martin. 

Počítač síce nedokáže rozlíšiť, či auto išlo po ceste alebo bolo vezené, človek ale áno, aj keď sa to v tomto prípade nestalo. "Kamerový systém na spoplatnených úsekoch fotí automaticky všetky autá, ktoré prechádzajú popod kontrolné body a páruje ich ŠPZ s databázou diaľničných známok. Akonáhle sú dáta očistené, tak sú automaticky zasielané na okresné úrady a tie posielajú pokuty," povedala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Celé by sa to mohlo zdať ako žart, kým vám neoznámia, že pokutu 150 eur musíte zaplatiť. Takúto informáciu ako ďalej postupovať, dostal aj Martin. "Tak potom som ešte volal na NDS, tí mi povedali, že jednoznačne musím uhradiť pokutu, lebo, že keď ju neuhradím, zablokujú mi účet exekútorom," uviedol vodič Martin. 

Televízia JOJ si tieto informácie overovala priamo u Národnej diaľničnej spoločnosti. "Na strane NDS vzniklo pri vyhodnocovaní kamerového záznamu k neúmyselnému omylu. Motoristovi sa ospravedlňujeme za vzniknutú nepríjemnosť," povedala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová. 

Pri našom pátraní sme zistili, že podobný prípad riešili na Okresnom úrade v Pezinku aj pred dvomi rokmi. "V prípade, že majiteľ vozidla je presvedčený, že systém nesprávne vyhodnotil jeho ŠPZ a pokuta mu bola zaslaná neprávom, musí sa obrátiť na príslušný okresný úrad, ktorý pokutu zruší. Musí tak urobiť do 15 dní," povedala Ducká. 

TV JOJ/Martin

Od 1. februára 2019 musíte mať novú diaľničnú známku. Pozrite si prehľad cien v reportáži: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy