Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Každý dvadsiaty dospelý Brit neverí, že sa stal holokaust
Zdielať na

Každý dvadsiaty dospelý Brit neverí, že sa stal holokaust

Archívna reportáž

LONDÝN / Každý dvadsiaty dospelý Brit neverí, že sa stal holokaust, a takmer polovica Britov nevie, koľko Židov pri ňom nacisti počas druhej svetovej vojny zavraždili. Pätina Britov si myslí, že pri ňom zomrelo menej ako dva milióny Židov. Vyplynulo to z prieskumu, o ktorom informoval denník The Guardian. Pri holokauste, ktorého obete si v nedeľu svet pripomína, bolo zavraždených šesť miliónov Židov.

"Taká široká ignorancia a dokonca popieranie je šokujúce," komentovala výsledky prieskumu Olivia Marks-Woldman z organizácie Holocaust Memorial Day Trust. Túto organizáciu, ktorá si sondáž medzi 2 000 ľuďmi nechala spracovať, financuje britská vláda a jej cieľom je šírenie povedomia o holokauste.

Anketa však tiež ukázala, že 83 percent Britov považuje za dôležité o holokauste informovať. Tri štvrtiny opýtaných odpovedali, že je potrebné urobiť viac pre vzdelávanie ľudí o tejto tragickej kapitole dejín.

Za znepokojujúce označil výsledky prieskumu aj jeden z preživších Steven Frank. "Podľa mojej skúsenosti ľudia úplne nechápu, čo sa stalo, a preto sa cítim povinný zdieľať svoje skúsenosti," uviedol Frank, narodený v roku 1935 v Amsterdame.

Denník The Guardian pripomenul, že výsledky prieskumu zodpovedajú tomu, čo zistila vlani v novembri sondáž pre CNN. Tá bola vykonaná medzi 7 000 ľuďmi v siedmich európskych krajinách (Rakúsku, Francúzsku, Nemecku, Británii, Maďarsku, Poľsku a Švédsku). Každý tretí odpovedal, že vie málo alebo nič o holokauste. V priemere päť percent ľudí povedalo, že o ňom nikdy nepočulo. Najhoršie výsledky v tomto smere boli vo Francúzsku, kde o tejto tragédii nepočula dokonca pätina opýtaných vo veku 18 až 34 rokov.

Svet si v nedeľu pripomína Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, ktorý bol stanovený na výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim na juhu Poľska v roku 1945. Medzi rokmi 1940 až 1945 tam zomrelo 1,1 milióna ľudí, väčšinou Židov. K väzňom osvienčimského tábora patrilo tiež 50 000 československých občanov - Židov, politických väzňov a Rómov, z ktorých prežilo asi 6 000.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy