Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľadovce v Antarktíde sa topia šesťkrát rýchlejšie ako pred 40 rokmi
Zdielať na

Ľadovce v Antarktíde sa topia šesťkrát rýchlejšie ako pred 40 rokmi

Archívne video

ANTARKTÍDA / Ľadovce na Antarktíde sa topia šesťkrát rýchlejšie ako pred štyridsiatimi rokmi a trikrát rýchlejšie ako v 90. rokoch. Podľa denníka The Independent to ukázala štúdia americkej vesmírnej agentúry NASA, ktorá sa opiera o letecké fotografie, dáta získané z 18 satelitov a o klimatické modely. Štúdiu zverejnil časopis Nature Geoscience.

V rokoch 1979 až 1990 prichádzala Antarktída o 36 miliárd ton ľadu ročne. Do roku 2011 sa potom topilo v priemere 76 miliárd ton antarktického ľadu za rok. V rokoch 2012 až 2017 stúplo ročné tempo úbytku tamojších ľadovcov na 219 miliárd ton počas 12 mesiacov.

​Výsledkom je okrem iného rast morskej hladiny o 14 milimetrov za uplynulých 40 rokov. Topenie v Antarktíde prispieva k tomuto procesu 7,5-krát viac než všetky ostatné zdroje na svete.

Profesor Eric Rignot z kalifornskej univerzity v Irvine, ktorý štúdiu viedol, už hrozil dramatickými zmenami v budúcnosti. "Je to takpovediac len vrchol ľadovca," povedal k doterajšiemu topeniu a dodal: "Pretože sa antarktický ľadovcový štít naďalej topí, očakávame mnohametrový nárast morskej hladiny v najbližších storočiach."

Topenie pritom nie je rovnomerné. Postihuje najmä ľadovcové okraje Antarktídy. Na kontinente samotnom však nebola zistená väčšia zmena v rozsahu padania snehu.

Rignotova štúdia tak len vyvracia doterajšiu predstavu, že ľadovce na východe Antarktídy sú topením postihnuté menej ako tie na opačnej strane kontinentu. Ukázalo sa však tiež, že ľadovcový kryt na východe Antarktídy je pomerne stabilizovaný: ročne tam pribúda asi päť miliárd ton ľadu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy