Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Donald Trump ponúkol ochranu imigrantov. Má ale podmienku
Zdielať na

Donald Trump ponúkol ochranu imigrantov. Má ale podmienku

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump navrhol dohodu. Ponúkol totiž dočasnú ochranu pre migrantov, ktorí sa do USA dostali ako deti, po splnení jednej podmienky. Reč je o súhlase s vybudovaním steny na hraniciach s Mexikom. Demokratická predsedkyňa Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová Trumpovu ponuku už ale dopredu odmietla.

Podľa Donalda Trumpa má ponuka pomôcť nájsť východisko z mesačnej rozpočtovej krízy ktorý vznikla zablokovaním činnosti rady vládnych úradov. Podľa amerických médii prezident pripustil, že v USA by mohli zostať ľudia, ktorí majú status dočasne chránených migrantov. Ide o utečencov, ktorí odišli zo svojej krajiny pre prírodné katastrofy alebo vojnu, v nádeji, že sa vrátia akonáhle sa situácia upokojí. 

Trump teraz žiada demokratov, aby mu ako prvý krok schválili 5,7 miliárd dolárov na výstavbu 370 kilometrového hraničného múru. Ten by mal zabrániť ilegálnemu prenikaniu migrantov do USA z Mexika. Demokrati ale požadujú, aby prezident najskôr obnovil financovanie častí ministerstiev a vládnych agentúr, ktorých činnosť pre spor o múr zablokoval. Podľa slov Donalda Trumpa je jeho "ponuka rozumným kompromisom, na ktorý by obe strany mali pristúpiť". 

Predsedkyňa Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, ktorá bola s obsahom prezidentovho prejavu oboznámená ešte pred jeho prednesením, už dopredu označila ponuku za neprijateľnú. "Plán je kompiláciou niekoľkých skôr zamietnutých iniciatív," vyjadrila sa s tým, že podľa jej názoru neprejde ani jednou z komôr amerického Kongresu. 

Podľa CNN Trumpov návrh zahŕňa aj vyčlenenie 800 miliónov dolárov na naliehavú humanitárnu pomoc a 805 miliónov dolárov na techniku určenú na detekciu drog na vstupných miestach do Spojených štátov. Okrem tohto, prezident prisľúbil aj posilnenie imigračných sudcov a ostrahy na hraniciach. 

Betónový múr nahradí oceľová bariéra

Americký prezident Donald Trump v utorok 9. januára v televíznom prejave prehlásil, že na žiadosť demokratov súhlasil s tým, že južnú hranicu USA s Mexikom nebude chrániť betónová stena, ale oceľová bariéra. 

Migrantov by si malo tieto dni rozdeliť 9 krajín. Pozrite sa, ktoré to budú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy