Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trump už netrvá na betónovom múre na hraniciach, chce oceľovú bariéru
Zdielať na

Trump už netrvá na betónovom múre na hraniciach, chce oceľovú bariéru

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump v utorok v televíznom prejave prehlásil, že na žiadosť demokratov súhlasil s tým, že južnú hranicu USA s Mexikom nebude chrániť betónová stena, ale oceľová bariéra.

Americký prezident trvá na sume 5,7 miliardy dolárov pre financovanie oceľovej bariéry. Trump v zhruba deväťminútovom prejave vykreslil v červených farbách "absolútne kritickú situáciu" na hraniciach, ktorá podľa neho vyústila v bezpečnostnú a humanitárnu krízu.

​Prezident vyzýva opozičných demokratov, aby sa s ním v Bielo dome stretli k rokovaniu, pretože "nečinnosť politikov je nemorálna." 

Prejav Trumpa 

Trumpov prejav, vysielaný v hlavnom večernom vysielacím čase, nebol určený len pre americkú verejnosť, ale najmä pre demokratov, ktorí ťažko bránia výstavbu hraničných múrov. Prezident sa zároveň snažil mobilizovať republikánskych zákonodarcov, ktorí sa obávajú negatívnej reakcie Američanov na zablokovanie vládnych financií, ktoré vyvolali spory o múre. V jeho dôsledku sa dostali do ťažkej situácie tisícok amerických štátnych zamestnancov, ktorí sú už tretí týždeň bez mzdy.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1082823394234716160

Trump v prejave povedal, že prestupná hranica nie je schopná zabrániť prenikaniu migrantov, pašerákov drog a zločincov z Mexika do Spojených štátov. Každý občan by podľa neho mal vyzvať Kongres, aby prezidentský návrh na posilnenie ostrahy hraníc schválil.

Nie hrozba, ale výzva 

Na jeho slová reagovala šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosi prehlásila, že "ľudia stojaci na hranici nie su bezpečnostnou hrozbou, ale humanitárnou výzvou." 

​Vodca demokratickej menšiny v Senáte Chuck Shumer označil stavbu múru za neúčinný a zbytočný projekt. Obvinil Trumpa, že "šíri strach a zakrýva chaos vo vlastnej vláde." 

Kritici prezidenta si myslia, že stavba múru je sporná. Na hranici s Mexikom v roku 2018 zadržali asi 400 tisíc ľudí, čo je výrazne menej ako na prelome storočia. Navyše, väčšina cudzincov, ktorí žijú v USA bez platných dokladov, navyše podľa štatistikov neprenikla na územie Spojených štátov ilegálne. Títo ľudia pricestovali s platnými vízami, ale po vypršaní jeho platnosti v krajine zostali. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy