Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trump hrozí úplným uzavretím hranice. Vojakom povolil smrtiacu zbraň proti migrantom
Zdielať na

Trump hrozí úplným uzavretím hranice. Vojakom povolil smrtiacu zbraň proti migrantom

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump pred novinármi na Floride pohrozil, že úplne uzavrie americko-mexické hranice, dokým nezískajú nejakú istotu. Vyhlásil aj, že americkým vojakom na hraniciach dal povolenie, aby proti migrantom použili smrtiacu zbraň. Pokiaľ to bude, podľa jeho slov, samozrejme nutné.

Šéf Bieleho domu poukázal na situáciu okolo migrantov, ktorí sa v karavane vybrali do USA a utáborili sa v prihraničnom mexickom meste Tijuana. Podľa jeho slov to veľmi zlá situácia. Donald Trump  pred novinármi na Floride tiež vyhlásil, že americkým vojakom, ktorí sú na hranici, dal povolenie na použitie smrtiace zbrane, ak to bude situácia vyžadovať. "Dúfam, že nebudú musieť," poznamenal. Zdôraznil ale, že nemá in možnosť, pretože úrady v tomto prípade majú dočinenia s "hrubými ľuďmi".  

Trump sa pre agentúru DPA vyjadril, že medzi migrantmi je mnoho zločincov a veľmi nebezpečných osôb. "Žiadneho zločinca do krajiny nepustíme," uistil verejnosť.

Oni kameňom, my zbraňami

Už na začiatku novembra Trump varoval, že pokiaľ migranti budú na vojakov hádzať kameňmi, môžu ich príslušníci armády strieľať. K južnej hranici medzitým bolo vyslaných tisíce vojakov, ktorí majú poskytovať logistickú podporu pohraničným úradom. Mimo iného, inštalujú ostnatý plot a stavajú bariéry.

Do Tijuany dorazilo minulý týždeň viac ako 4000 stredoamerických utečencov, ktorí sa chcú dostať do USA a požiadať o azyl. Od minulého týždňa tam zadržala polícia 57 ľudí, väčšinou kvôli držaniu ľahkých drog, opilosti a pre výtržnosti. Štyridsať z nich už deportovali. 

Počet ilegálnych migrantov v Európe klesá. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy