Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V obci samé kamióny a vystrašení ľudia. Situácia pre uzavretie horského priechodu je vážna
Zdielať na

V obci samé kamióny a vystrašení ľudia. Situácia pre uzavretie horského priechodu je vážna

VERNÁR / Cesta cez obec plná kamiónov a vystrašení ľudia. Tak to vyzerá vo Vernári, keď policajti uzavrú horský priechod. Áut pribúda a situácia je zlá.

Každú zimu musia pre nákladnú dopravu policajti niekoľkokrát uzatvárať horský priechod Vernár. Pri silnom snežení sa kamióny nedokážu cez priechod dostať. 

Pre obyvateľov obce je to hotová katastrofa. Po takmer celej dĺžke dediny stoja kamióny a ľudia majú strach. V dedine totiž nie sú chodníky po celej dĺžke cesty a ľudia z brány vychádzajú rovno medzi idúce autá. Je to cesta prvej triedy a zúžiť sa nedá. "Ja sa bojím ísť do obchodu, lebo ja sa zľaknem a potom nemám rovnováhu," vraví dôchodkyňa, ktorá v obci býva. 

Starosta už pozná jedno z riešení situácie. Územný plán schválený ešte pred 10 rokmi. Na mape je zakreslený tunel cez horu Úboč. Kamióny by tak vôbec nemuseli ísť cez dedinu. 

V odpovedi ministerstva dopravy a ale priamo o tunely nehovorí, iba o štúdii, ktorá ma riešiť celý úsek cesty Rožňava - Bardejovské kúpele. Vyhotovená má byť v tomto roku.  "Budeme veľmi citlivo zvažovať, akým spôsobom použiť finančné zdroje, ktoré sú k dispozícii tak, aby cestujúca verejnosť dostala čo najväčšiu hodnotu za peniaze a k tomu sú potrebné aj závery spomínanej štúdie realizovateľnosti," uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. 

Rekonštrukcia cesty po horský priechod pravdepodobne bude, no tunel je v nedohľadne. O vystavaní ďalšieho pruhu cez priechod správa ciest neuvažuje a aj značka o uzatvorení nestačí. Mnohí kamionisti ju prehliadnu a v dedine už potom nemajú kde bezpečne otočiť. Obyvatelia Vernára už sú zúfalí a majú návrh, ktorý by im aspoň čiastočne pomohol. 

"Aby sa vytvorilo na Vernári také miesto, kde by bol ďalší sypač, ktorý by vlastne striedavo jazdil cez kopec a striedali by sa s tým sypačom, ktorý je za kopcom," tvrdí starosta obce. 

K výdatnému sneženiu na Orave sa pridal už aj arktický mráz - 21 stupňov. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy