Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hraniciach USA zomrelo už druhé dieťa
Zdielať na

Na hraniciach USA zomrelo už druhé dieťa

BRATISLAVA / Len 8-ročný chlapec z Guatemaly zomrel v zariadení americkej hraničnej polície. Za ostatný mesiac je to už druhé maloleté dieťa, ktoré zomrelo zadržiavané orgánmi USA.

Podľa informácií pohraničnej stráže zomrel chlapec v noci z pondelka na utorok potom, ako sa uňho prejavili známky choroby. Dieťa zadržali spolu s jeho otcom 18. decembra pri nelegálnom pokuse prejsť cez hranice USA. 7-ročná Jakelin Caal, tiež z Guatemaly, zomrela začiatkom decembra. Mala vysokú teplotu a zlyhala jej pečeň. Pochovali ju v utorok v jej rodnej dedine.

Do Spojených štátov smerujú tisíce utečencov zo strednej Ameriky, najmä Guatemaly, Hondurasu a El Salvadoru, aby unikli pred prenasledovaním, chudobou a násilím v ich rodných krajinách a aby požiadali o azyl v USA. 

Chlapec, ktorého identitu oficiálne zatiaľ nepotvrdili, bol podľa portálu BBC spolu s otcom zadržaný v texaskom El Paso. Po niekoľkých dňoch sa dostali na hraničnú stanicu Alamogordo v Novom Mexiku. V pondelok ráno si jeden z agentov všimol, že chlapec "kašle a má lesklé oči." Spolu s otcom ho previezli do nemocnice, kde mu diagnostikovalo obyčajné prechladnutie a predpísali mu paracetamol. 

Chlapcovi stúpla teplota na viac ako 39 stupňov Celzia, po obhliadke u lekára mu predpísali antibiotiká a ibuprofen.

Dočasne sa mu zlepšil stav, o dve hodiny však zvracal a po prevoze do nemocnice stratil vedomie. Už sa ho nepodarilo prebrať. 

Komisár pre ochranu hraníc Kevin McAleenan označil smrť dieťaťa za "tragickú" a oznámil, že úrad bude venovať lekárskej prehliadke detí (najmä do veku 10 rokov) zvýšenú pozornosť.

Pozrite si reportáž o karavanách utečencov smerujúcich do USA:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy