Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Japonsko sa chystá spustiť komerčný lov veľrýb
Zdielať na

Japonsko sa chystá spustiť komerčný lov veľrýb

TOKIO / Japonsko vyhlásilo, že opúšťa Medzinárodnú veľrybársku komisiu (IWC), svetovú organizáciu zodpovedajúcu za ochranu veľrýb a od júla začne komerčný lov týchto ohrozených morských cicavcov. Komerčný lov veľrýb bol IWC zakázaný v roku 1986 potom, ako sa mnohé druhy ocitli na pokraji vyhynutia.

Zástupcovia Japonska, ktoré bolo členom IWC od roku 1951 hovoria o tom, že konzumovať mäso veľrýb je súčasťou kultúry krajiny. Japonsko dlhé roky lovilo veľryby v rámci takzvaného "vedeckého programu". Mäso však potom predávali a ochranári ich za to silno kritizovali. Japonsko by opustením IWC prestalo byť viazané jeho pravidlami. Ochranárske združenia ale vravia, že tento krok bude mať pre krajinu ďalekosiahle následky. 

Podľa portálu BBC oznámil hovorca japonskej vlády Jošihide Suga, že komerčný lov veľrýb bude obmedzený na japonské teritoriálne vody a ekonomické zóny. Japonsko teda prestane loviť v antarktických vodách a na južnej pologuli. Krajina zároveň kritizovala IWC za to, že nedostatočne podporuje jeden zo svojich stanovených cieľov, podporu udržateľného komerčného veľrybolovu. Tvrdí, že IWC sa sústredí len na uchovanie počtu veľrýb.

Mnohé pobrežné komunity v Japonsku lovili veľryby po stáročia. Spotreba veľrybieho mäsa však nárazovo narástla po druhej svetovej vojne, keď sa stalo prakticky jediným dostupným mäsom v krajine. Konzumácia veľrybieho mäsa za ostatné desaťročia prudko klesala. Podľa denníka Asahi tvorí veľrybie mäso len 0.1% všetkého mäsa predaného v Japonsku.  

Austrálske ministerky zahraničných vecí Marisa Payne a životného prostredia Melissa Price sa vyjadrili, že rozhodnutie Japonska vyvolalo ich "extrémne sklamanie." V stanovisku uviedli, že "Austrália zotrvá v odhodlanom odmietaní všetkých podôb komerčného a takzvaného "vedeckého" lovu veľrýb."

Ochranárske zoskupenia tvrdo kritizujú tento krok Japonska a upozorňujú na to, že krajina, ktorá bude v júni hostiť summit G20, sa ešte stretne so silným medzinárodným ohlasom.

Japonsko za ostatných 30 rokov pod rúškom "vedeckého programu" ročne ulovilo 200 až 1200 veľrýb, ktorých mäso sa potom normálne predávalo. Doterajšie pokusy Japonska o schválenie kvót na komerčný lov veľrýb v IWC stroskotali.

Je možné, že Japonsko spolu s ďalšími veľrybárskymi krajinami ako Nórsko či Island,založia novú organizáciu, prípadne sa spoja s už existujúcej, menšej, North Atlantic Marine Mammal Commission (Severoatlantická komisia pre morské cicavce - Nammco).

Veľrybárov sprevádzajú aj aktivisti, protestujúci proti zabíjaniu majestátnych morských cicavcov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy