Skoro jasno
21°
Bratislava
Zotmelo sa, príďte nás zachrániť. Nezodpovední turisti zneužívajú záchranárov.
Zdielať na

Zotmelo sa, príďte nás zachrániť. Nezodpovední turisti zneužívajú záchranárov.

VYSOKÉ TATRY / V Tatrách pravdepodobne vznikla nová vianočná tradícia. Tri roky po sebe totiž skupina asi 50-tich turistov vždy po zotmení volala záchranárov, pretože sa údajne nemohli dostať z chaty pri Morskom oku. Ich hlavným argumentom je, že nevedeli, že po západe slnka príde tma. Záchranári sa aj tento rok pripravujú na pokračovanie tejto neslávnej tradície.

Už sa to pomaly stáva tradíciou. Vždy počas vianočných sviatkov alebo po novom roku sa pod morským okom v poľských Tatrách objaví skupinka turistov, ktorí potrebujú „zachrániť“.

Situácia sa pritom tri roky po sebe opakuje podľa toho istého scenára. Turisti sa dajú kočmi alebo saňami vyviezť hore na Morské oko. Keď sa zotmie, koče tam už nie sú a ani cesta nadol nie je osvetlená. Vtedy sa začína telefonovanie.

"Za posledné roky sa to stalo už takou nemilou tradíciou. Nerešpektujú návštevný poriadok a následne vystrašení volajú záchranárom, políciu ale aj hasičov, aby ich prišli zviezť dole," hovorí Krzystof Waksmundzki, hovorca polície.

Zvyčajne ide o skupiny viac ako 50 osôb, pričom nie všetko sú len dospelí turisti. V horách uviazli už aj rodiny s deťmi. Nakoniec ich čakala niekoľkohodinová cesta pešo dole.

"V takýchto prípadoch nezasahujeme. Nejde tam o ohrozenie života a zdravia. Po ceste jazdia autá a dá sa po nej bez problémov zísť," dodáva Kamil Suder, záchranár TOPR. 

Ochranár Pawel Skawinski vraví: "Nastáva akási davová psychóza. Myslia si, že sú v ohrození života a pritom je to normálna vec, že po západe slnka príde tma. Oni sú však presvedčení, že potrebujú pomoc záchranárov."

Policajti ale aj záchranári upozorňujú, že ak sa situácia bude opakovať aj túto zimu, následky pre nezodpovedných turistov budú podstatne prísnejšie.

"Musia si uvedomiť, že blokovanie núdzového čísla a volanie nepotrebnej pomoci je priestupkom alebo dokonca až trestným činom. A budeme to dôsledne riešiť," dodáva Krzystof Waksmundzki. 

Aj napriek masívnej kampani v miestnych médiách však Poliaci očakávajú, že davová psychóza sa zrejme bude opakovať aj tento rok.

Horskí záchranári majú vždy mnoho nezvyčajných zážitkov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy