Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenské deti žiarili šťastím. Mikuláš na ne nezabudol ani v Anglicku
Zdielať na

Slovenské deti žiarili šťastím. Mikuláš na ne nezabudol ani v Anglicku

MANCHESTER / Takmer dve stovky slovenských a českých detí, v sprievode rodičov, privítalo anglické mesto Manchester. Dôvod bol jednoduchý, krajania, ktorí vo Veľkej Británii žijú a pracujú, priviedli svoje ratolesti, aby sa v predvianočnom čase nadýchali atmosféry, akú zažívali vo svojom rodisku pred ich odchodom do Spojeného kráľovstva.

"Keďže Mikuláš nemôže v Anglicku chodiť po domoch, tak sme zorganizovali toto podujatie na jednom mieste a pozvali všetkých rodičov a deti tam, aby si tento sviatok mohli uctiť pod jednou strechou," uviedol organizátor podujatia. Deti si v bohatom programe, mali skutočne z čoho vyberať, okrem rôznych aktivít a zábavných hier si mohli zacvičiť zumbu s profesionálnou fitness trénerkou, vyhrať cenu v tombole, či pochutnať si na tradičných klobáskach, ale tiež koláčoch a cukrovinkách. Prítomných malých aj veľkých návštevníkov sprevádzal pohodovým popoludním diskdžokej s klavíristom. 

Potomkovia slovenských a českých rodičov žijúcich na britských ostrovoch, združených v Česko-Slovenskej škole, ktorá sídli práve v metropole severu, ako Briti Manchester volajú, predviedli tiež kultúrny program pozostávajúci z národných piesní a básničiek. "Žijeme v Anglicku ako Slováci a Česi a snažíme sa udržiavať naše tradície," povedal organizátor. 

Vyvrcholením dňa bol pre všetkých zúčastnených určite príchod Mikuláša so svojimi pomocníkmi čertom a anjelom, ktorí obdarovali detičky balíčkami so sladkým prekvapením, ale tiež príjemnými a povzbudivými slovami.

Na záver len treba veriť, že podobných udalostí ako táto, ktorá je najväčšou svojho druhu v ostrovnej monarchii bude pribúdať a pomôže tak zachovať naše tradície a jazyk aj pre budúce generácie rodákov žijúcich ďaleko od domova.

Vianoce ovládli aj Inchebu, pozrite si 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy