Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vo veku 94 rokov zomrel bývalý prezident USA George Bush starší
Zdielať na

Vo veku 94 rokov zomrel bývalý prezident USA George Bush starší

WASHINGTON / Vo veku 94 rokov zomrel prezident USA z rokov 1989 až 1993 George Bush starší. Správu o jeho úmrtí oznámil jeho syn George W. Bush. Podľa hovorcu rodiny Jima McGratha zomrel 41. prezident USA krátko po 22.00 hodine miestneho času.

Pred ôsmimi mesiacmi zomrela jeho žena, prvá dáma USA Barbara Bush. "Jeb, Neil, Marvin, Doro a ja so zármutkom oznamujeme, že po 94 pozoruhodných rokoch náš drahý otec zomrel. George W. Bush bol človekom obdareným ušľachtilosťou charakteru a najlepším otcom, akého si syn alebo dcéra môžu priať," uviedol George W. Bush v prehlásení. 

Na smrť 41. amerického prezidenta reagoval aj súčasný prezident Donald Trump. "George Bush starší svojou pravdivosťou, vtipom a hlásením sa k viere, rodine a krajine inšpiroval generácie," uviedol. 

Bush starší si popularitu získal úspechmi vo vojne v Perzskom zálive v roku 1991. Jeho obľúbenosť na chvíľu vyprchala počas krátkeho, no intenzívneho obdobia hlbokej represie, kedy porušil sľub, že nebude zavádzať nové dane. Pri druhej kandidatúre na prezidenta USA ako republikánskeho politika ho porazil demokrat Bill Clinton. 

Pred tým ako sa stal prezidentom bol kongresmanom, riaditeľom Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ale aj viceprezidentom počas Ronalda Reagana. 

Prednedávnom zomrela jeho manželka Barbara Bush. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy