Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Lietadlo s Merkel sa muselo vrátiť do Nemecka. Zlyhal komunikačný systém
Zdielať na

Lietadlo s Merkel sa muselo vrátiť do Nemecka. Zlyhal komunikačný systém

Archívna reportáž

BERLÍN / Lietadlu, ktorým vo štvrtok cestovala nemecká kancelárka Angela Merkel na summit najväčších ekonomík sveta G20 do Buenos Aires, prestal úplne fungovať komunikačný systém. Nemecká delegácia tak musela cestu prerušiť a presunúť na neskôr. Plánované stretnutie s americkým prezidentom Donaldom Trumpon a čínskym prezidentom Si Ťin-pchinom tak už nestihne.

Nemecká delegácia, v ktorej bol okrem Merkel aj vicekancelár a minister financií Olaf Scholz, sa po odlete z Berlína, zhruba po hodine letu musela vrátiť na letisko v Kolíne nad Rýnom. Vládnemu airbusu úplne zlyhal komunikačný systém, čo je v leteckej doprave považované za veľmi vzácnu a nebezpečnú situáciu. Piloti sa preto rozhodli cestu do Južnej Ameriky prerušiť a vrátiť sa späť do Nemecka. 

Lietadlu sa nepodarilo pristáť v Amsterdame ani v Londýne, a to preto, že sa nedokázali skontaktovať s letiskami, no vďaka satelitnému telefónu sa to podarilo v Kolíne nad Rýnom. Situácia bola podľa všetkého taká vážna, že po výpadku systému o tom okamžite informovali aj ministerku obrany Ursulu von der Leyen. 

Let z Madridu do argentínskej metropole trvá takmer 13 hodín. Kancelárka preto nestihne plánované bilaterálne rokovania, vrátane tých s americkým prezidentom Donaldom Trumpom a čínskou hlavou štátu Si Ťin-pchingom. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy