Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Špinavé protislovinské prostitútky. Robert Fico má šťastie, že nežije v Slovinsku
Zdielať na

Špinavé protislovinské prostitútky. Robert Fico má šťastie, že nežije v Slovinsku

Archívna reportáž

CELJE / Slovinský expremiér Janša si na súde v meste Celje vypočul rozsudok: tri mesiace podmienečne za to, že nazval slovinské novinárky prostitútkami. Janša argumentoval tým, že termín prostitútky použil na označenie práce novinárok a nie na ne ako také. Súd ale nepresvedčil.

Nadávanie, urážanie a osočovanie novinárov sa pre niektorých politikov stalo bežnou súčasťou ich rétoriky. V USA je tým známy Donald Trump, ktorý považuje kriticky píšucich novinárov za osobných nepriateľov. Smutnú históriu podobných prejavov má aj slovenský ex-premiér Robert Fico. Ten nazval novinárov hyenami, idiotmi či prostitútkami. Na rozdiel od neho však slovinský premiér teraz na svoj nekultúrny slovník doplatil. Slovinský súd sa zaoberal jeho výrokom preto, že tak pomenoval dve konkrétne novinárky. Janša sa bránil s tým, že tento termín použil na označenie práce novinárok a nie na ne ako také, súd však týmto argumentom nepresvedčil.

Janša bol slovinským premiérom v rokoch 2004 až 2008 a potom znova v rokoch 2012 až 2013. Je najvýraznejšou postavou súčasnej slovinskej opozície. Jeho Slovinská demokratická strana (SDS) zvíťazila pomerne jasným rozdielom v júnových parlamentných voľbách. Žiadna iná slovinská parlamentná strana s ňou však nechcela ísť do koalície, keďže Janšu a jeho stranu považujú za predĺženú ruku maďarského premiéra Viktora Orbána a nesúhlasia s jeho vyostrenou protiutečeneckou rétorikou.

Robert Fico na kritických novinárov útočí dlhodobo a neprestal ani po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenky Martiny Kušnírovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy