Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Robert Fico ministrom zahraničných vecí? Niektorí poslanci si to vedia predstaviť
Zdielať na

Robert Fico ministrom zahraničných vecí? Niektorí poslanci si to vedia predstaviť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Dohady okolo dnes už len poslanca Roberta Fica neutíchajú. Zvnútra Smeru sa vraj hovorí, že by sa rád vrátil do exekutívy a na Úrad vlády, odkiaľ sa musel nedobrovoľne odsťahovať pod ťarchou jarných protestov. Namierené by to mal mať priamo na post šéfa diplomacie, ktorej hrozí, že čoskoro príde o svojho hlavného predstaviteľa.

Miroslav Lajčák možno o niekoľko týždňov pre migračný pakt OSN skončí na poste ministra zahraničných vecí a podľa kuloárnych informácií sa za neho črtá náhrada, ktorou nie je nikto iný ako Robert Fico.

​Strana Smer sa k informáciam, ktoré zverejnil Denník N ani druhý deň nevyjadruje. Vec odmietlo komentovať aj ministerstvo zahraničných vecí. Europoslankyňa Monika Beňová hovorí, že nedostala informáciu o tom, že by sa v Smere hovorilo o Ficovi ako šéfovi diplomacie. No vie si to predstaviť.

"Pán Fico má dostatok skúseností v zahraničnej politike. Bol trikrát predsedom vlády Slovenskej republiky, zastupoval Slovenskú republiku na samitoch, takže z profesionálneho pohľadu je určite osobou, ktorá by zvládla takúto agendu," myslí si Beňová. 

Podobný názor má aj konzervatívna europoslankyňa Anna Záborská. "Bývalý premiér Fico bol akceptovaný ako premiér. Ja som nepočula nejaké výrazné výhrady voči nemu." 

No nájdu sa aj taký, ktorým sa to nezdá. "Mne sa to jednoducho nechce veriť, že Robert Fico by v tomto čase a zohľadniac aj svoje postavenie v spoločnosti a medzinárodnom kontexte vôbec o takýto post usiloval," vraví Pavol Demeš, bývalý diplomat. 

Práve Fico však našej diplomacii zavaril, keď v roku 2017, teda ešte pred zverejnením pochybných kontaktov, vzal ako premiér na rokovanie s nemeckou kanclárkou Angelou Merkel svoju štátnu radkyňu Máriu Troškovú. To sa už vtedy vôbec nepozdávalo nemeckým diplomatom. "Pri takýchto stretnutiach sa totižto robí charakteristika, životopis všetkých zúčastnených a Merkel to dostane do ruky. Čiže dostala do ruky všetkých, kto sa toho stretnutia zúčastnil a možno v tom životopise Nemci už vtedy vedeli o koho ide," vysvetľoval exminister zahraničných vecí Milan Kňažko. 

"Robert Fico je prakticky pre všetkých našich strategických zahraničných partnerov neprijateľná osoba a bol by to signál, že zahranično-politická orientácia Slovenskej republiky sa otočila o 180 stupňov a smeruje na východ," hovorí komentátor spravodajského portálu noviny.sk, Arpád Soltész. 

Robert Fico ešte ako premiér obhajoval bývanie v komplexe Bonaparte tým, že potrebuje reprezentatívne priestory na hostenie zahraničných návštev. Po tom, ako sa majiteľ tejto bytovky Ladislav Bašternák priznal k daňovým podvodom by Fico už ako minister zahraničných vecí mal zrejme urýchliť svoje vysťahovanie. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články