Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Najneprístupnejšia krajina sveta je Saudská Arábia. Do Mekky máme zákaz
Zdielať na

Najneprístupnejšia krajina sveta je Saudská Arábia. Do Mekky máme zákaz

BRATISLAVA / Viete, ktorá krajina má najťažší vízový režim na svete? Je to Saudská Arábia. Aj keď tamojší panovník začiatkom roka vyhlásil, že zjednoduší vízový režim, doteraz sa nič nestalo.

​Saudská Arábia momentálne nevydáva turistické víza. Vstup do tejto krajiny sa dá uskutočniť len s tranzitnými vízami (72 hodín), obchodnými vízami a pútnickými vízami. Martin Navrátil sa nedávno vrátil zo Saudskej Arábie, z krajiny, kam je pre nemoslimov najťažšie získať víza a patrí medzi najuzavretejšie krajiny na svete.

Podľa Martina už len získať víza bol neskutočný zážitok. "Ja som cestoval s kamarátmi, napísal som sa na firmu, tak som bol odrazu obchodným riaditeľom. Zaujímavosťou je, že aj keď sa tam človek dostane, tak jedine letecky, lebo všetky pozemné prechody sú pre nemoslimov zatvorené," opisuje Navrátil. 

Takýto prísny režim je tu preto, lebo na území Saudskej Arábie majú najposvätnejšie miesta všetkých moslimov - Mekka a Medina. Je to krajina, ktorá nežije z turistického ruchu, ale z ropy, takže turisti tu nie sú až takí podstatní. 

"Predstavoval som si, že to tam bude dýchať luxusom ako v Dubaji. Ale mestá Džidda a Rijád sú síce ako Dubaj, ale pred desiatimi rokmi," hovorí. Na druhej strane tu Martin našiel namiesto luxusu veľa hmatateľnej histórie - krásne historické centrum v Džidde, starodávna historická Hodvábna cesta, budovy či pevnosti, ktoré odrážajú rôzne arabské vplyvy.

Saudi sa podľa slov iných moslimov správajú ako nadľudia. Voči Martinovi mali rešpekt a úctu, lebo je zo „Západu“, ale voči ľudom z „Východu“ majú iný meter.

Tri druhy víz

"Ako nemoslimovia máme do Mekky zakázané vojsť. Je to oblasť, kam vás nepustia - prekážalo by im hlavne to, keby si to turisti fotili ako len ďalšiu pamiatku," vysvetlil Martin. 

Tranzitné víza – reálne by si ich mal získať, ale je tam najviac ALE. Prvou základnou podmienkou je letieť so saudskoarabskými aerolíniami do tretej krajiny. To však neznamená, že ak si si kúpil letenku povedzme do Indie cez Rijád (hlavné mesto Saudskej Arábie), že tranzitné víza dostaneš. Veľvyslanectvo len porozmýšľa, či ti ich vydá alebo nie. Nepokúšaj sa vyhotoviť fiktívnu letenku, lebo po odhalení ti bude naveky zakázaný vstup. Tieto víza sú vyslovene o šťastí a vydávajú sa maximálne na 72 hodín.

V rámci týchto víz však nemôžeš odlietať z iného mesta, len z toho, kde si pristál.

Obchodné víza – najjednoduchšia cesta  – a tak to mám aj ja, takto som získal víza. Business víza sa vydávajú len tým ľuďom (firmám), ktorí sú zapísaní v obchodnej komore v krajine, kde žijú. To znamená, že ak pracuješ vo firme a tá je zapísaná v obchodnej komore – spĺňaš podmienku. Plus musíš mať pozvanie od saudskoarabskej firmy. Takéto víza sa vydávajú až na tri mesiace. Ak ti niečo z toho chýba (obchodná komora, pozvanie), víza ti neudelia.

Pútnické víza – tie sa vydávajú ľuďom, ktorí idú na púť do Mekky. To znamená, že musíš byť moslim a potvrdenie o svojom náboženstve musíš mať od lokálneho náboženského predstaviteľa v mieste bydliska. Takže prísť a povedať, že som moslim, sa nedá.

Koľko stojí vízum?

Dnes stojí vydanie víza 220 eur a ak máš všetky podklady a ideš cez vízové centrum vo Viedni, tak do 24 – 48 hodín máš vízum. Ak by si nechcel ísť do Viedne, môžeš využiť sprostredkovateľa v Bratislave www.eviza.sk

Aké pečiatky v pase nesmú byť?

Jednoznačne izraelská pečiatka a momentálne iránske víza a pečiatka (pre vojnu v Jemene, kde proti sebe stoja tieto dve krajiny)

Čo je zakázané priniesť do Saudskej Arábie?

Colné kontroly sú tu veľmi dôkladné. Je prísne zakázaný dovoz akéhokoľvek alkoholu, drog a narkotických látok, potravín z bravčového mäsa, erotickej či pornografickej tlače a nosičov s touto tematikou. Zhabaniu podliehajú viditeľné symboly iných náboženstiev (aj taký kresťanský krížik na krku je problém), akékoľvek časopisy a noviny, ak sú v nich fotografie čo i len poloodhalených žien (napríklad modelka v plavkách je veľký problém), problémy môžu nastať, ak po prílete kontrolné orgány zistia u cestujúceho zjavné príznaky požitia alkoholu.

Na čo ešte musím pamätať?

  • Saudská Arábia je jednou z najstriktnejších krajín na svete  –  podľa mňa v tesnom závese za KĽDR.
  • Oblečenie – ženy musia mať dlhé nohavice/sukňu, dlhé rukávy a šatku na hlave. Žiadne oblečenie, ktoré by bolo priliehavé. Bez akéhokoľvek výstrihu! Takisto oblečenie by malo byť čiernej farby.
  • Muži musia mať dlhé nohavice, ale tričko/košeľa s krátkym rukávom môže byť.
  • Ak nie ste manželská dvojica, nebudete ubytovaní spoločne, ale každý musí mať svoju vlastnú izbu. Je jedno, či je to 5- alebo 3-hviezdičkový hotel.

Viac informácií o Saudskej Arábií aj iných destináciách nájdete na www.travelistan.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy