Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nemecká vláda našla kompromis pre dieslové autá
Zdielať na

Nemecká vláda našla kompromis pre dieslové autá

BERLÍN / Po zhruba šiestich hodinách rokovania sa špičky nemeckej vládnej koalície v noci na utorok zhodli na súbore opatrení, ktoré by mali zabrániť zákazom vjazdu dieselových vozidiel do nemeckých miest. Kancelárka Angela Merkel sa na rokovaní s predsedami koaličných strán Horstom Seehoferom a Andreou Nahles dohodla tiež na koncepte nového zákona o prisťahovalectve, informovala agentúra DPA.

Zástupcovia koaličných strán Kresťanskodemokratickej únie (CDU), jej sesterskej bavorskej Kresťanskej únie (CSU) a sociálnej demokracie (SPD) sa dohodli na "koncepte pre čistý vzduch a zabezpečeniu individuálnej mobility v našich mestách", píše sa vo vyhlásení zverejnenom po konci rokovaní, ktoré začalo v pondelok a pretiahlo sa až do noci na utorok.

Podľa predsedníčky SPD Nahlesovej našli strany zhodu okrem iného v tom, ako by mali vyzerať hardvérové ​​úpravy časti starších dieselových vozidiel, ktoré by mali prispieť k zlepšeniu ovzdušia v nemeckých mestách. Riešenie je podľa nej "komplexné", podrobnosti ale neoznámila.

Kompromis nemecká vládna koalícia našla tiež v oblasti prisťahovalectva. "Na princípe oddelení azylu a ekonomickej migrácie trváme," stojí v dokumente, z ktorého citovala agentúra DPA. Jasné kritériá by mali byť nanovo stanovené pre takzvané trpených žiadateľov o azyl, teda tie, ktorým nebol azyl udelený, nie je ale z rôznych dôvodov možné ich deportovať. Nové pravidlá chcela SPD predovšetkým pre tých trpených žiadateľov, ktorí majú prácu a sú dobre integrovaní do spoločnosti.

Riešenie má byť súčasťou nového zákona o prisťahovalectve odborných pracovných síl. Zrýchliť by sa malo okrem iného uznávanie zahraničných titulov. Lákať pritom chce Nemecko podľa konceptu, na ktorom sa koaličné strany zhodli, predovšetkým odborníkov z krajín Európskej únie. Sú si vedomí, že to nebude nemeckej ekonomike stačiť. "Navyše musíme byť výrazne úspešnejší aj pri nábore kvalifikovaných pracovných síl z tretích krajín," stojí v dokumente.

Podľa agentúry DPA chcela vláda kancelárky Angely Merkel po kritike z posledných dní, podľa ktorej sa doteraz zaoberala len vlastnými spormi, teraz ukázať, že dokáže nachádzať aj riešenie. Zlepšiť obraz o svojom fungovaní vláda CDU / CSU a SPD potrebuje okrem iného preto, že sa v októbri konajú v dvoch spolkových krajinách - Bavorsku a Hesensku - zemské voľby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy