Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Mexiku počas jedného roka zavraždili 175 politikov
Zdielať na

V Mexiku počas jedného roka zavraždili 175 politikov

MEXICO CITY / V Mexiku majú zrejme vlastný spôsob, ako bojovať s politickou konkurenciou pred voľbami. V priebehu jedného roka zavraždili 175 politikov, z ktorých väčšina kandidovala v júlových voľbách.

V rovnakom období sa stalo terčom rôznych útokov najmenej 850 politikov. Uvádza expertná správa poradenskej firmy Etellekt, ktorá bola zverejnená v pondelok. 

Správa zachytáva časové rozpätie od začiatku septembra 2017 do konca augusta 2018. Zahrňuje tak obdobie pred prezidentskými, parlamentnými, guvernérskými a miestnymi voľbami, ktoré sa v krajine konali 1. júla. 

Predvolebná kampaň bola poznačená mimoriadnym násilím, ktoré malo podľa autorov materiálu veľakrát pozadie v prepojení organizovaného zločinu s politikou. 

​DPA v tejto súvislosti uvádza, že minulý piatok bol postrelený a vážne zranený zvolený starosta severoamerického mesta Gómez Farías. Stalo sa to deň pred nástupom Blase Juana Godíneza do funkcie prvého muža radnice. Otec tohto politika bol v novembri 2017 unesený a doposiaľ nie je známy jeho ďalší osud. 

Pozrite si archívne video z vyšetrovania vraždy mexického novinára. V roku 2017 v krajine zomrelo až 12 novinárov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy