Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V Mexiku zavraždili novinára. Už štvrtého tento rok
Zdielať na

V Mexiku zavraždili novinára. Už štvrtého tento rok

MEXICO CITY / V Mexiku v utorok zavraždili ďalšieho novinára. Ide tak už o štvrtého človeka, ktorého stála život novinárska práca v tejto krajine. Rozhlasového reportéra Juana Carlosa Huerta denníka El país s odvolaním na miesto prokurátora.

"Prišli, aby o zabili," povedal miestnym médiám prokurátor Fernando Valenzuela. Vylúčil tak, že by išlo o lúpežné prepadnutie. Skupina ozbrojencov prišla v utorok dopoludnia k domu novinára a zablokovala mu dodávkou cestu, keď sa chystal odísť svojim autom. Muži na neho následne niekoľkokrát vystrelili. Huerta, ktorý mal vlastnú reláciu v rozhlase. Strelným zraneniam podľahol.

Podľa organizácie Reportéri bez hraníc je Mexiko jednou z najnebezpečnejších krajín pre novinárov. Tento rok ide už o štvrtý prípad zabitého novinára v Mexiku, minulý rok ich tam zavraždili 12

Za šesť rokov vlády súčasného prezidenta Enriqueho Peni Nieta bolo v Mexiku zavraždených 43 novinárov. Vysoká kriminalita, za ktorou stojí väčšinou vojna drogových gangov, výrazne znížila popularitu súčasnej vládnej strany. Jej kandidát nemá podľa prieskumu šancu vyhrať prezidentské voľby, ktoré sa konajú 1. júna. 

Pozrite si archívnu reportáž o organizácii Reportéri bez hraníc: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy