Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Malta prijala ako jediná krajina EÚ migrantov zo záchranárskej lode
Zdielať na

Malta prijala ako jediná krajina EÚ migrantov zo záchranárskej lode

BERLÍN / V piatok na svoju palubu vzala záchranárska loď Aquarius 141 migrantov, no zo začiatku nedostala od žiadnej krajiny EÚ povolenie na ich vylodenie. Šéfka organizácie SOS Méditerranée, ktorá loď spolu s Lekármi bez hraníc prevádzkuje, označila situáciu za neprijateľnú. Podľa talianskych ministrov by mala zodpovednosť prebrať Británia, pretože sa plaví pod vlajkou Gibraltáru. Nakoniec zodpovednosť prebrala Malta.

Aquarius obnovila svoju misiu po dvojmesačnej prestávke, po tom čo sa vyvolala kríza okolo 600 utečencov, ktoré posádka zachránila v júni. Taliansko a Malta vtedy svoje prístavy uzavrela a prijalo ich Španielsko. "Vyzývame  európske krajiny, aby sa ujali svojej zodpovednosti," vyzvala generálna riaditeľka SOS Méditerranée Sophie Beauová. 

Malta sa vo štvrtok 14. augusta nakoniec rozhodla, že povolí na jej brehoch zakotviť lodi  Aquarius. Ostrov  poslúži ako prestupná stanica, kým sa nepresunú do ďalších krajín. Rozhodnutie oznámila vláda.  "Malta bude fungovať ako logistická základňa a všetkých 141 migrantov na palube bude rozdelených medzi Francúzsko, Nemecko, Luxembursko, Portugalsko a Španielsko," uviedla Európska komisia. 

Loď je momentálne v medzinárodných vodách blízko Malty a talianskeho ostrova Lampedusa. Taliansky minister vnútra Matteo Salvini oznámil 13. augusta, že migranti do žiadneho talianskeho prístavu nepriplávajú. "Aquarius je majetkom Nemecka a prenajala si ju francúzska nevládna organizácia, má zahraničnú posádku a plaví sa pod gibraltárskou vlajkou. Je v maltských vodách," napísal v pondelok na Twitteri minister vnútra. "Môžete sa plaviť kam len chcete, ale nie do Talianska. Prestaňte obchodovať s ľudskými bytosťami," pokračoval. 

https://twitter.com/matteosalvinimi/status/1028924025173696512

Jeho kolega minister dopravy a infraštruktúry Danilo Toninelli sa taktiež vyjadril, že loď sa koordinuje s líbyjskou pobrežnou strážou v oblasti spadajúcej práve tejto stráži. "Tá loď je momentálne v maltských vodách a má gibraltársku vlajku. Zodpovednosť za poskytnutie ochrany ľudí z troskotaných lodí má Británia," napísal Toninelli. 

https://twitter.com/DaniloToninelli/status/1028911651356127233

Podľa medzinárodného práva sa má o zachránených postarať krajina s najbližším prístavom, čo je momentálne Líbya. Beauová sa ale vyjadrila, že líbyjská pobrežná hliadka, teda Líbya utečencom neposkytne bezpečný prístav. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy