Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Desiatky hasičov likvidovali oheň neďaleko obľúbenej atrakcie v Česku
Zdielať na

Desiatky hasičov likvidovali oheň neďaleko obľúbenej atrakcie v Česku

JEŠTĚD / Desiatky hasičov likvidovali požiar iba pár desiatok metrov od slávnej Libereckej atrakcie, vysielača a hotela Ještěd. Požiar zrejme spôsobilo teplo a sucho, ktoré už dlho sužuje aj Česku republiku.

Okolo pol 11:00 dopoludnia vypukol požiar v lese pod Ještědem. Krátko na to vyhlásili zvláštny stupeň poplachu, na miesto prišli všetky hasičské jednotky z celého okolia. S ohňom bojovalo v jednu chvíľu viac ako 110 hasičov. 

"Hasenie požiaru komplikovalo prostredie, teda horský terén, ktorý je ťažko prístupný. A samozrejme aj vietor, ktorý nám požiar rozfúkal," vraví veliteľ zásahu Josef Málek. 

Vo vzduchu lietadlám pomáhali aj helikoptéry s bambivakom. Oheň sa veľmi rýchlo blížil aj k vysielaču a hotelu Ještěd. Turistom a ubytovaným hosťom odporúčali radšej odísť. 

Hasiči až po troch hodinách lokalizovali ohnisko požiaru a potom, čo vrtuľník zhodil 22 bandasiek s vodou, ho dostali pod kontrolu. Príčinou bolo sucho a teplo. Na mieste už tri mesiace nepršalo, tráva a lesy sú vysušené a v teple okolo 35 stupňov naozaj stačí len málo a iskra je na svete. 

Požiar sužoval aj turistickú oblasť v Chorvátsku okolo mesta Omiš. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy