Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zrušili mimoriadnu situáciu v súvislosti s osýpkami
Zdielať na

Zrušili mimoriadnu situáciu v súvislosti s osýpkami

MICHALOVCE / Krízový štáb opäť zasadol v prípade šírenia osýpok v okrese Michalovce. Podľa posledných výsledkov je prognóza veľmi dobra a preto od utorka už nebude platiť mimoriadna situácia. Na mieste bol reportér TV JOJ Peter Sabo.

Zrušenie mimoriadnej situácie v súvislosti so šíriacou sa nákazou osýpok bude platné od polnoci z pondelka na utorok. Zhodol sa na tom krízový štáb, ktorý na zasadnutí vyhodnotil posledné výsledky. Za piatok, za sobotu a za nedeľu evidujú v okrese 8 nových prípadov. Vyhodnotili nákazu ako sporadickú, čo sa týka lokality aj počtu ľudí, teda nedošlo k nej v jednom ohnisku. 

Podľa prednostky okresného úradu Jany Cibereovej sa situácia vyvíja priaznivo: "Opatrenia, ktoré boli prijaté na krízových štáboch a ich plnenie sa javia ako veľmi účinné. Pokles osýpok je viditeľný, na základe toho nie je potrebné, aby naďalej v okrese Michalovce ostávala mimoriadna situácia." 

Ako najdôležitejšie sa ukázalo povinné preočkovanie osôb v najzraniteľnejších vekových kategóriách. O definitívnej likvidácii epidémie však ešte hovoriť nemožno, keďže aj naďalej sa očakáva sporadický výskyt nakazených.

Štyri nové prípady ochorenia na osýpky sa za posledný týždeň vyskytli v obci Drahňov v okrese Michalovce. Toto ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Miestnym obyvateľom ako prvým na Slovensku ešte v máji hygienici nariadili povinné preočkovanie. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy