Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dievčatá z Nemecka cestujú, aby sa späť vrátili s obriezkou
Zdielať na

Dievčatá z Nemecka cestujú, aby sa späť vrátili s obriezkou

Zdroj: Sadegh Souri

BERLÍN / Od roku 2013 v Nemecku ženskú obriezku - teda zákrok, pri ktorom dochádza k nevratnému mrzačeniu ženských pohlavných orgánov - formálne zakazuje zákon. Napriek tomu sa podľa spolkového ministerstva pre rodinu každý rok objavujú tisíce až desaťtisíce prípadov takto zmrzačených dievčat.

V súčasnosti ich v Nemecku podľa oficiálnych údajov žije 65 tisíc, ale reálne čísla podľa odborníkov môžu byť ešte výrazne vyššie. Ďalších prípadov navyše každoročne stále pribúda.

Svoje spôsobila migračná kríza a príchod žien z krajín, ako je Somálsko, Eritrea alebo Irak, kde je ženská obriezka častou praxou.

Ďalšie prichádzajúce zo silne patriarchálnych spoločností v krajinách Afriky a Blízkeho východu si potom tento zvyk v rámci rodinnej tradície priviezli so sebou do Európy, kde ho potom aplikujú na svoje dcéry, z ktorých mnohé sa tu už narodili.

Jeho praktizovanie potom rieši, ako sa dá: dcéry napríklad berú na "prázdniny" do krajín, ako je Senegal alebo Gambia, kde im miestne ženy obriezku vykonajú.

Často ani nemusia cestovať nijako ďaleko. "Stačí prejsť do iného európskeho mesta, napríklad do Paríža alebo do Amsterdamu. Tam žije početná africká diaspóra, ktorá približne každé dva mesiace pozve z Afriky ženu, ktorá obriezky vykonáva," hovorí v rozhovore pre denník Die Welt Charlotte Weil z nemeckej organizácie Terre des Femmes (Zem žien). Tá sa zameriava na práva žien, vrátane súvisiacich tém, ako vraždy zo cti, nútená prostitúcia, domáce násilie a obchod so ženami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy