Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čas strávený za mrežami sa môže zdať ako večnosť. Prácu odmietne málokto
Zdielať na

Čas strávený za mrežami sa môže zdať ako večnosť. Prácu odmietne málokto

BRATISLAVA / Aj za mrežami vládne čulá pracovná atmosféra. Kto môže, ten si kráti odpykávanie trestu prácou. V minulom roku pracovalo až 70 percent odsúdených. Prácu odmietne málokto. Väzni vedia, že by si tým pobyt za mrežami iba skomplikovali.

Pestujú, upratujú, varia, pečú chlieb, šijú, montujú, vyrábajú nábytok. Každý deň od skorého rána sú pracovnom nasadení tisícky odsúdených. Niektorí pracujú priamo v priestoroch väznice, iní za prácou dochádzajú a dokonca aj do súkromných firiem, ktoré s väznicami spolupracujú. Celkovo bolo v minulom roku z 10 270 odsúdených zamestnaných až 70 percent, teda viac ako 6500 väzňov. "V prvom polroku 2018 bolo v priemere zaradených 2128 odsúdených a na pracoviskách mimo ústavov 1275 odsúdených," uviedla Katarína Nováková, hovorkyňa ZVJS. 

Pre Martina, ktorý si odpykáva trest v bratislavskej väznici, je práca akousi psychohygienou. Bez nej by sa mu trest zdal nekonečne dlhý. "Keď je robota, človek nemyslí toľko na domov, rýchlejšie mu to zbehne," povedal Martin. Aktuálne nemá za sebou len štyri odpykané roky, ale aj štyri odpracované roky. Za ten čas vystriedal viacero zamestnaní. "V Trnave to bola výroba dlažby, v Bratislave to bola autočata - umývanie áut, autobusov a podobne a umývanie kancelárií a staranie sa o zeleň," povedal odsúdený Martin. 

Vzorné správanie a plnenie všetkých úloh mu pomohli dostať sa na otvorené oddelenie, ktoré je najbenevolentnejšie. Keď ho stretnete na ulici, ani vám nenapadne, že by si práve odpykával svoj trest. Odsúdení na otvorenom oddelení sa totiž na miesto svojej práce presúvajú sami a svoj určený voľný čas trávia rôzne a slobodne. "Máme možnosť chodiť cvičiť, čítame knihy, pozeráme televízor, chodíme na Kuchajdu, behávať, športovať, hráme futbal," povedal Martin.

Odsúdení síce môžu prácu odmietnuť, musia si to ale dobre premyslieť. Vedia, že za to môžu byť disciplinárne potrestaní a preto sa tak stáva len výnimočne. "V minulom roku bolo zaznamenaných len 10 prípadov odmietnutia práce odsúdenými," uvidla Katarína Nováková.

Väzni síce nie sú zamestnaní v tom pravom zmysle slova, ale rovnako ako všetci "vonku" odvádzajú štátu odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Odmena vo výške niekoľko desiatok eur im ale zjednoduší pobyt za mrežami. Priemerná pracovná odmena obvinených a odsúdených v prvom polroku 2018 je 127,28 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy