Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spojené štáty sú presvedčené, že Skripaľa otrávilo Rusko. Chystajú sankcie
Zdielať na

Spojené štáty sú presvedčené, že Skripaľa otrávilo Rusko. Chystajú sankcie

Archívna reportáž

WASHINGTON / Spojené štáty uvalia sankcie na Rusko za použitie nervovoparalytickej látky s cieľom zabiť bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru vo Veľkej Británii. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničia. Rusko potrestajú sankciami za to, že použilo chemickú zbraň a porušilo tak medzinárodné právo, uviedlo ministerstvo.

Spojené štáty dospeli k záveru, že nervovoparalitický jed proti ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Juliji, použilo Rusko. A nenechali na svoju reakciu dlho čakať. Washington vyhlásil sankcie proti Rusku. 

Bývalý ruský agent Skripaľ a jeho dcéra Julija prežili v marci útok nervovoparalytickou látkou novičok v anglickom meste Salisbury. Británia viní z útoku Rusko, ktoré to vehementne odmieta. Od marcového útoku sa rovnakou látkou otrávili aj dvaja britskí občania bez väzieb na Rusko, pričom jedna žena otravu neprežila. Nové americké sankcie proti Rusku nadobudnú platnosť 22. augusta alebo blízko tomuto dátumu, oznámilo americké ministerstvo.

Vyhlásenie nových amerických sankcií proti Rusku sa rozchádza s konštruktívnym ovzduším schôdzky prezidentov Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách minulý mesiac. Uviedol to Putinov hovorca Dmitrij Peskov. "Považujeme za absolútne neprijateľnú súvislosť nových reštrikcií, ktoré rovnako ako predchádzajúce sankcie považujeme za nezákonné a odporujúce medzinárodnému právu s prípadom Salisbury," dodal. Na protiopatrenia je ale zatiaľ ešte priskoro, tvrdí Peskov. 

Ďalší prípad otravy novičokom zaznamenali pred pár týždňami na juhu Anglicka, kde mladý pár našiel zrejme obal od jedovatej látky. Žena si myslela, že ide o parfum, tak si látku natrela na kožu. Intoxikáciu, žiaľ, neprežila: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy