Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvý zo zachránených chlapcov prehovoril. V jaskyni hrabali bahno rukami, aby prežili
Zdielať na

Prvý zo zachránených chlapcov prehovoril. V jaskyni hrabali bahno rukami, aby prežili

Archívna reportáž

BANGKOK / Tma, mokro a zima. Jeden z chlapcov, Duangpetch Promthep známy ako Dom (13), popísal ako prvý desivé podmienky v jaskyni, kde boli uväznení takmer tri týždne. Chlapci museli podľa neho hrabať bahno holými rukami, aby unikli stúpajúcej vode a našli bezpečné miesto. Tam sa museli striedať v sedení, pretože sa na ostrovček nezmestili všetci.

Dvanásť chlapcov zachránených zo zaplavenej jaskyne na severe Thajska bude prepustených z nemocnice budúci týždeň vo štvrtok. Ich psychický a fyzický stav za podľa ministerstva zdravotníctva zlepšuje. 

Jeden z chlapcov celý príbeh vyrozprával svojmu otcovi. Ten sa oň podelil aj s novinármi, informuje portál Daily Mail. Skupina podľa neho pôvodne chcela ostať v jaskyni len hodinu, ale keď sa už vydali na cestu späť, zistili, že to nie je možné. 

Boj o život 

"Už sa pomaly vracali, ale keď sa dostali na križovatku, uvideli, že ich uväznila voda. Tunel navyše blokovala akási piesočná duna. Museli tak rukami celý nával z piesku a bahna odhrabať, aby mohli prejsť ďalej do jaskyne na vyššie miesto. Presne tam nechali topánky a batohy," rozprával otec Doma.

Podľa neho si všetci uvedomovali, že je to nebezpečné, ale verili trénerovi, ktorý tvrdil, že sa musia prehrabať, aby prežili. "Dom hovoril, že sa potom museli brodiť vodou, aby našli vyššie miesto," popisoval Bankpote.

Málo miesta

Skupina futbalistov v jaskyni nebola prvýkrát a vedela, že keď pôjde hlbšie, nájde vyvýšené miesto, kde môže pred vodou utiecť. A tak išla. Nakoniec sa usadila na skalnom výbežku známom ako "ženské prsia", kde ich nakoniec našli britskí potápači.

"Dom nám rozprával, ako našli vyvýšené miesto. Vyzeralo ako malý kopec z hliny. Tréner im prikázal, nech vylezú nahor. Potom tam zostali. Problém bol, že ako voda stúpala, priestor sa zmenšoval. Občas sa zmenšil natoľko, že všetci chlapci si nemohli sadnúť. Striedali sa tak v tom, kto stál a kto sedel," opisuje udalosti otec chlapca. 

Pili zo stropu 

Dom rodičom tiež hovoril, ako sa k cele situácii postavil ich 25-ročný tréner Ekkapol. "Zvládol to skvele. Všetky deti udržal v pokoji a uisťoval ich. A aj keď nemali čo jesť, mohli piť vodu zo stien jaskyne." Niektorí chlapci boli veľmi vystrašení, ale snažili sa vzájomne podporiť. Najhoršie na tom bol najmladší člen tímu, Chanin (11), ktorý neustále plakal a triasol sa od zimy. Tréner ho objímal, aby neprechladol a chlapcov naučil meditovať, čím si uchovali silu. Skromnejší boli aj so svetlami, mali asi 6 bateriek, používali vždy len jednu.  

Vytúžená záchrana 

Keď Bankpote uvidel svojho syna prvýkrát vonku z jaskyne, nesmierne sa mu uľavilo. "Je zázrak, že sa všetky deti dostali von v bezpečí. Teraz už je im dobre a silnie," konštatoval.

Sťažoval si však, že dlho nemal žiadne informácie. "Záchranári nám nepovedali, že Dom je v bezpečí, kým neboli vonku všetci. Boli sme so ženou u jaskyne od tej chvíle, kedy sme sa dozvedeli, čo sa stalo. Snažili sme sa to s ostatnými rodinami zvládnuť spoločne. Hrozne sme sa báli. Moja žena neustále plakala, nespala. Dom je náš najmladší syn, "popisoval, ako ťažké čakanie bolo.

So synom sa nakoniec stretol až dva dni po tom, čo bol zachránený. Predtým to lekári nedovolili. "Rozprával, ako sa mu cnelo a ako nás má rád," hovoril otec. Dom si podľa neho želá nový mobil, pretože starý mu spadol do vody v jaskyni. "Chce šikovný mobil značky Samsung, ako má jeho starší brat," uzavrel svoje rozprávanie.

Pozrite si archívnu reportáž o záchrane chlapcov z jaskyne: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy