Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dúhový pochod otvára problémy, o ktorých sa mlčí
Zdielať na

Dúhový pochod otvára problémy, o ktorých sa mlčí

BRATISLAVA / Dúhový pochod otvára problémy, o ktorých sa počas roka často taktne mlčí a na povrch vyplávajú, až keď na ne upozorní práve pochod lesieb, gejov, ale aj transľudí. Teda tých, ktorí sa cítia byť opačným pohlavím. Práve títo ľudia však majú obrovský problém - zmeniť si doklady pre nich znamená nevyhnutne podstúpiť operáciu. Jeden konkrétny prípad má už dokonca na stole aj naša ochrankyne ľudských práv Mária Patakyová.

Narodil sa ako muž, no cíti sa byť ženou. Akceptuje ho jeho okolie a dokonca aj berie hormonálnu liečbu, akonáhle si chce ale vybaviť ženské doklady prichádza zákaz, až do momentu, kým nepodstúpi sterilizáciu. 

Nelegálna prax

"Ak chcú podstúpiť legálnu zmenu pohlavia, čiže vo svojich dokladoch, musia podstúpiť sterilizáciu, teda aj odoperovanie pohlavných orgánov. To viacerí z nich podstúpiť nechcú a niektorí zo zdravotných dôvodov ani nemôžu. Z nášho pohľadu je to vec, ktorá sa u nás nikde v zákone nevyžaduje a preto vravím, že ide o nelegálnu prax," myslí si Martin Macko z iniciatívi Inakosť. 

O tom, že ide o vážnu tému. svedčí aj fakt, že sa tým zaoberá už aj verejná ochrankyňa ľudských práv Mária Patakyová. "Práve teraz som to riešil aj s ministerkou zdravotníctva. Táto téma je aktuálna aj pre ministra spravodlivosti," vraví Gábor Gál, ktorý rezort spravodlivosti vedie. 

Čas diskutovať

Nútené sterilizácie sú len jedným z problémov, ktoré trápia LGBT a ich komunitu. Tým najväčším je stále neuznávané registrované partnerstvá. Aj minister zahraničných vecí, Miroslav Lajčák, začína hovoriť o tom, že v Európe začíname patriť do zmenšujúcej sa skupiny konzervatívcov a o tejto téme by sme amli začať už diskutovať. "Je to na mieste," potvrdil. 

Jeho osveta by ale mala začať najprv vo vlastných radoch. "Nikdy odo mňa nečakajte, že by som zdvihol ruku za zákon, ktorý by garantoval manželstvá homosexuálov, bohužiaľ," vyjadril sa prednedávnom expemiér Robert Fico. 

Polícia sa dôkladne pripravila na sobotňajšie zhromaždenia Dúhový PRIDE a Hrdí na rodinu. Obmedzenia budú aj v doprave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy