Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Polícia uzatvára vyšetrovanie Valkovej vraždy
Zdielať na

Polícia uzatvára vyšetrovanie Valkovej vraždy

BRATISLAVA / Polícia uzatvára vyšetrovanie jedného z najsledovanejších prípadov vraždy v dejinách Slovenska. Prípad mal objasniť práve muž, ktorý so svojim komplicom právnika Ernesta Valka prepadol v jeho dome. Štát s ním preto onedlho má uzavrieť dohodu o vine a treste.

Kto v 9. novembra 2010 vo večerných hodinách prepadol v libmašskej štýlovej rezidencii Ernesta Valka, polícia nevedela celých 7 rokov. Vlani sa k tomu priznal muž. Podľa jeho slov, Valka chceli olúpiť o peniaze, to že sa prepad skončil vraždou právnika, tak to má podľa jeho slov na svedomí jeho komplic. A polícia mu uverila natoľko, že ho z vraždy neobvinila. Vraždu vyšetrovatelia preukazujú druhému obvinenému.

Podľa zistení TV JOJ, vyšetrovateľ vraždy Valka už má všetko čo ukončeniu prípadu potrebuje. Z januárovej rekonštrukcie Valkovej vraždy za účasti oboch obvinených, všetci znalci už vyhotovili posudky. Obaja obvinení priznávajú, že právnika prepadli. "Boli spracované nové znalecké posudky z odvetvia súdneho lekárstva, balistiky, chémie, ktoré jednoznačne vyvrátili taký priebeh skutkových okolností, aké vo svojich výpovediach popisoval obvinený z vraždy. Takže v princípe vyšetrovanie je pred skončením," hovorí obhajca obvineného Jaroslava K. Daniel Lipšic. 

A práve tento muž, už onedlho bude očakávať to, na čom sa dohodol aj s prokuratúrou. Že mu sudca v prípade Valko odklepne dohodu o vine a treste. TV JOJ sa pritom podarilo zistiť, že práve tohto muža len nedávno polícia obvinila z troch ďalších závažných zločinov. na ktorých pracovala dlhodobo.

"Môžeme uviesť, že osobe J.K. bolo vznesené obvinenie v súvislosti s prípadom z roku 2006, ktorý sa stal v Chorvátskom Grobe. V súvislosti s lúpežným prepadom manželov, ako aj v súvislosti so skutkom v roku 2011," vymenoval hovorca prezídia Martin Wäldl. 

On jediný má na krku obvinenie z lúpežného prepadnutia manželov z roku 2010, ktorí boli susedmi samotného Ernesta Valka. Prípad sa stal v Limbachu len pol roka pred vraždou Valka. Dvaja muži tak ako Valkovi, do domu najskôr nastriekali zapáchajúcu chemikáliu. Keď otvorili okná, aby vyvetrali, maskovaní muži sa dostali dnu. Miestneho zlatníka s manželkou nezavraždili, no okradli a brutálne ich zbili. Ani v jednom z nových obvinení nefiguruje ako jeho komplic, údajný Valkov vrah. Pre úplnosť, práve toho polícia aktuálne obvinila pre prípad známy ako granát. Ten granát, ktorý mal pri prepade banky práve muž, ktorý stojí za objasnením Valkovej vraždy.

"Môj klient považuje aktuálne obvinenie za nedôvodné, bol by som veľmi opatrný, pri hodnotení vierohodnosti tohto svedka. Nakoľko aj v nedávnej minulosti orgány činné v trestnom konaní v iných trestných veciach, dôvodnosť postavili výlučne na výpovedi svedka kajúcnika," povedal obhajca obvineného Jozefa R. Igor Cibula ml.

Vyšetrovanie vraždy Ernesta Valka má polícia takmer ukončené. Policajný vyšetrovateľ podá návrh na podanie obžaloby prokurátorovi zrejme ešte v priebehu leta a prokurátor pôjde s obžalobou na súd začiatkom jesene. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy