Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Francúzsko mení maximálnu povolenú rýchlosť na cestách, chce zabrániť tragickým nehodám
Zdielať na

Francúzsko mení maximálnu povolenú rýchlosť na cestách, chce zabrániť tragickým nehodám

Zdroj: TV JOJ

PARÍŽ / Na francúzskych cestách začali platiť od 1. júla nové pravidlá. Francúzsko znížilo maximálnu povolenú rýchlosť z 90 na 80 kilometrov za hodinu. Nové pravidlo platí na obojsmerných vedľajčích cestách.

Nariadenie sa týka 400 000 kilometrov ciest bez stredného deliaceho pásu, čo predstavuje 40 percent francúzskej cestnej siete.

Hlavným účelom tohto kritizovaného nariadenia je znížiť úmrtnosť na cestách. 

Francúzsko nie je jedinou európskou krajinou, kde môžete ísť na vedľajších komunikáciách maximálne 80 kilometrov za hodinu.

Rovnaké nariadenie už platí v Dánsku, Nórsku, Fínsku, Bosne a Hercegovine, Švajčiarsku a na Malte a Cypre.

Litva znížila po vzore Švédska maximálnu rýchlosť na vedľajších komunikáciách na 70 kilometrov za hodinu, čo citeľne znížilo úmrtnosť v dôsledku dopravných nehôd. Tou istou rýchlosťou možno ísť maximálne aj v belgickom Flámsku. Valóni na vedľajších komunikáciách môžu jazdiť rovnako rýchlo ako napríklad Česi.

Od minulého leta Francúzsko zdieľa informácie o dopravných priestupkoch s Českou republikou. K českým vodičom, ktorí sa dopustia priestupku na francúzskom území - napríklad prekročia rýchlosť a zachytí ich radar alebo bezpečnostná kamera - sa pristupuje rovnako ako k vodičom francúzskym a naopak.

Nižšie pokuty

Slovenskí vodiči ušetria. Od 1. júla ministerstvo vnútra znižuje niektoré pokuty. Cestní piráti sa nemajú na čo tešiť. Ide iba o pokuty za menej závažné dopravné priestupky. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy