Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Žralok na obzore. Prvý raz za ostatných 40 rokov sa objevil pri ostrove Malorka
Zdielať na

Žralok na obzore. Prvý raz za ostatných 40 rokov sa objevil pri ostrove Malorka

MALORKA / Vedci sú ohromení a nadšení zároveň. V okolí Baleárskych ostrovov zachytili dvojtonového krásavca. Ostatných 40 rokov tohto predátora nikto v okolí nevidel.

Po prvý raz za vyše 40 rokov sa podarilo spozorovať žraloka modrého v okolí Baleárskych ostrovov. Konkrétne plával v okolí populárnej Malorky, zverejnil portál BBC. Zachytila ho skupina morských zoológov, ako si pláva vo vodách morského národného parku Cabrera archipelago.

​Naposledy spozorovali žraloka modrého (používa sa aj názov žralok belasý) v oblasti rybári. Bolo to ešte v roku 1976. Odvtedy tento druh nezachytili. Vedci sú preto patrične nadšení: "Prítomnosť žralokov belasých v oblasti je dlhé roky predmetom neustálych sporov," tvrdí biológ a dokumentarista Fernando López-Mirones. "Žiaľ, ich prítomnosť sa skutočne nedala dokázať," dodáva odborník.

Lenže biológ tvrdí, že teraz dôkaz majú. Žraloka údajne nakrútili a majú vyše hodinový materiál ako dôkaz. "Pozorovali sme ho z lode takmer 70 minút z približne trojmetrovej vzdialenosti," priznáva López-Mirones.

Na Baleárskych ostrov bolo v rokoch 1920 až 1976 nahlásených približne 27 žralokov modrých. Väčšinu z nich videli rybári. Tento morský predátor môže dorásť až do dĺžky 6 metrov, pričom váži až do 2,5 tony. V mori sa pohybuje rýchlosťou 64 kilometrov za hodinu.

Žraloky sa postarali rybárom o nejedno prekvapenie, tento sa zachytil na lodi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy