Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Česko údajne sľúbilo Nemecku dohodu o vrátení migrantov, Praha to popiera
Zdielať na

Česko údajne sľúbilo Nemecku dohodu o vrátení migrantov, Praha to popiera

BERLÍN / Nemecká kancelárka Angela Merkelová získala od 14 krajín, vrátane Českej republiky, prísľub dohody o urýchlenom vrátení migrantov z Nemecka do štátov EÚ, kde boli zaregistrovaní. Informáciu priniesla agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na list kancelárky, ktorý mala zaslať koaličným partnerom. Český premiér Andrej Babiš už vo štvrtok v Bruseli povedal, že Merkelová ho o bilaterálnu dohodu týkajúcu sa návratu migrantov nežiadala a on že by ju ani nepodpísal.

Rovnaké stanovisko, krátko po zverejnení správy, poslala aj hovorkyňa českej vlády: "My v každom prípade túto informáciu dementujeme, o ničom takom sa nerokovalo," potvrdila pre ČTK hovorkyňa českej vlády Petra Doležalová. Babišove vyjadrenie sa očakáva hneď po ukončení pietneho aktu na počesť československých legionárov, ktorého sa zúčastňuje vo francúzskom Darney. Dosiahnutie spomínanej dohody poprel aj hovorca maďarskej vlády. 

​Nemecká kancelárka Merkelová vraj mala získať prísľub okrem Česka aj od: Poľska, Maďarska, Belgicka, Dánska, Estónska, Fínska, Francúzska, Litvy, Lotyšska, Luxemburska, Holandska, Portugalska a Švédska. 

Merkelová už v piatok na summite EÚ oznámila, že Španielsko a Grécko sú pripravené prevziať migrantov zachytených na nemecko-rakúskych hraniciach v prípade, že u nich požiadali o azyl. Z Nemecka sa v súčasnosti do krajín, kde sa zaregistrovali, vráti len približne 15% žiadateľov o azyl.

Azylová politika je momentálne v Nemecku témou číslo jeden. Koaličný partner, predseda CSU a tiež minister vnútra Horst Seehofer chce, aby sa od 1.7. začali migranti vracať priamo z hraníc do krajín registrácie. Merkelová sa vyjadrila, že takýto jednostranný postup odmieta a nechce k nemu pristupovať bez dohody s európskymi partnermi. Obáva sa, že Seehoferov variant spôsobil dominový efekt, ktorý by viedol k zániku  schengenskej zóne voľného pohybu. O spore, ktorý môže v Nemecku spôsobiť aj pád vlády budú v nedeľu rokovať obe strany, CDU a CSU, samostatne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy