Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Let MH17 zostrelili Rusi, vyhlásili medzinárodní vyšetrovatelia
Zdielať na

Let MH17 zostrelili Rusi, vyhlásili medzinárodní vyšetrovatelia

Archívna reportáž

AMSTERDAM / Raketový systém, ktorý bol použitý pri zostrelení civilného lietadla nad Ukrajinou v lete roku 2014, bol súčasťou ruských ozbrojených síl.

Uviedol to vo štvrtok medzinárodný tím vyšetrovateľov v predbežných záveroch vyšetrovania pádu malajského lietadla Boeing 777, v ktorého troskách zahynulo 298 ľudí. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že odpaľovacie zariadenie bolo súčasťou 53. protivzdušnej brigády ruských ozbrojených síl, uviedla agentúra Reuters.

​Rusko popiera, že by sa akýmkoľvek spôsobom podieľalo na zničení lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Vyšetrovatelia vyzvali verejnosť, aby im poskytla detailné informácie o obsluhe odpaľovacieho zariadenia.

Experti vyšetrujúci okolnosti pádu lietadla nad východom Ukrajiny vychádzali z analýzy videí, ktoré mali k dispozícii. Podľa šéfa kriminálnej služby holandskej polície Wilberta Paulissena má 53. brigáda stálu základňu v Kursku, ktoré leží na západe Ruska asi 120 kilometrov od ukrajinských hraníc.

"Všetky vozidlá v konvoji prevážajúcom raketu boli súčasťou ruských ozbrojených síl," povedal Paulissen.

Prokurátor Fred Westerbeke na tlačovej konferencii prehlásil, že lietadlo na linke MH17 bolo zostrelené raketou ruského protivzdušného systému Buk, odpálenou z priestoru pri obci Pervomajskyj, ktorá je pod kontrolou proruských separatistov.

Mená osôb zodpovedných za útok neoznámili. Vyšetrovatelia v tejto súvislosti vyzvali verejnosť, aby im poskytla všetky možné informácie o obsluhe odpaľovacieho zariadenia. Novinárom povedali, že počet "záujmových osôb" sa znížil z pôvodných sto na niekoľko desiatok.

O podozrení na ruský útok sa hovorilo od samého začiatku po tragickom zostrelení lietadla MH17:​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy