Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Miliardár Elon Musk zakladá portál Pravda na meranie pravdovravnosti médií
Zdielať na

Miliardár Elon Musk zakladá portál Pravda na meranie pravdovravnosti médií

Archívna reportáž

PALO ALTO / Miliardár a šéf spoločnosti Tesla Elon Musk sa na sociálnej sieti Twitter posťažoval na zaujatosť médií. Oznámil, že sa chystá spustiť webovú stránku na ohodnotenie dôveryhodnosti správ, článkov a ich zdrojov. Zdá sa, že ho k myšlienke priviedli nedávne správy o automobiloch Tesla, ktoré boli podľa neho nefér.

Spoločnosť Tesla riešili novinári vo viacerých investigatívnych článkoch o pracovných podmienkach v jej továrňach či o obavách ohľadne bezpečnosti brzdných systémov v jej elektrických vozidlách. Taktiež bolo zverejnených niekoľko článkov o haváriách, ktorých účastníkmi boli aj vodiči s vozidlami Tesla. Šéf firmy Elon Musk má podľa portálu BBC pocit, že vzhľadom na veľké množstvo havárií iných značiek bola Tesle venovaná priveľká pozornosť. "Problém je, že novinári sú pod neustálym tlakom získavať čo najvyšší počet kliknutí a zarábať peniaze reklamných zadávateľov, inak budú vyhodení," tweetoval Elon Musk. "Je to zapeklitá situácia, keďže Tesla nezadáva reklamu, ale spoločnosti vyrábajúce fosílne palivá a benzínové/dízlové autá patria medzi najväčších zadávateľov reklamy na svete," sťažuje sa Musk. A tak sa rozhodol založiť webovú platformu na overovanie zdrojov a tvrdení v novinárskych článkoch a nazvať ju Pravda: takto, po slovensky, alebo po rusky, ako niekdajší komunistický plátok, ktorý si tí starší z nás pamätajú v jeho sovietskej či československej podobe.

​Elon Musk, ktorého majetok magazín Forbes odhaduje na približne 19 miliárd dolárov, si už naozaj dal zaregistrovať spoločnosť Pravda Corp. ako aj webovú stránku youreright.com, ako to dokazujú aj dokumenty zverejnené technologickým prispievateľom Markom Harrisom. Elon Musk založil svoj multimiliardový biznis spolufinancovaním platobnej platformy PayPal. Stránka by mala umožniť zoradiť médiá podľa dôveryhodnosti. Sľúbil tiež, že zabráni botom, automatizovaným metódam reakcií na webe, aby manipulovali systém. Momentálne na svojom twitterovom účte Musk vyzýva ľudí, aby hlasovali za alebo proti spusteniu projektu Pravda.

Pozrite sa, ako Elon Musk nechal vyniesť na obežnú dráhu okolo Zeme jedno zo svojich áut značky Tesla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy