Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
O jadrových zbraniach môžeme rokovať, alebo ich použiť, odkazuje Severná Kórea USA
Zdielať na

O jadrových zbraniach môžeme rokovať, alebo ich použiť, odkazuje Severná Kórea USA

Archívna reportáž

WASHINGTON, D.C. / Severná Kórea označila vyjadrenia amerického viceprezidenta za "hlúpe". Plánované stretnutie medzi lídrami USA a Severnej Kórei tak môže byť opäť ohrozené. Vysokopostavený severokórejský diplomat vyhlásil, že jeho krajina nebude "prosíkať" o dialóg a varoval, že ak zlyhá diplomacia, hrozí "jadrový stret".

Vzťahy medzi USA a Severnou Kóreou sú mimoriadne napäté, keďže vedenie oboch krajín sa verejne vyjadruje nie práve diplomatickou rečou. 28. apríla 2017 v rozhovore pre agentúru Reuters americký prezident Donald Trump vyhlásil: "Je tu šanca, že sa môžeme dostať do veľkého, veľkého konfliktu so Severnou Kóreou. Absolútne." 15. mája 2017 sa v severokórejských štátnych médiách objavila reakcia: "Pokiaľ sa Spojené štáty trápne pokúsia provokovať Severnú Kóreu, neuniknú najväčšej katastrofe v dejinách." Potom to chvíľu vyzeralo tak, že sa podarí uskutočniť historicky významné priame rokovanie medzi lídrami oboch krajín.V ostatných dňoch sa však z oboch strán ozývali hlasy podľa ktorých sa stretnutie Trump-Kim plánované na 12. júna mohlo posunúť či dokonca aj zrušiť.

Pchjongjang nástojí, že sa jadrových zbraní nevzdá jednostranne. Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že na to, aby sa rozhovory uskutočnili, musí splniť podmienky Severná Kórea. Viceprezident Mike Pence sa nedávno vyjadril, že Severná Kórea "môže dopadnúť ako Líbya", kde vtedajšieho lídra Muammara Kaddáfího v roku 2011 zabili rebeli niekoľko rokov potom, ako sa zriekol jadrového programu. Severokórejská diplomatka Choe Son-hui , ktorá je súčasťou diplomatických kontaktov so Spojenými štátmi už niekoľko rokov označila tieto slová za "bezuzdné a nehanebné poznámky". Dodala: "Ako človek poznajúci americké záležitosti nedokážem skrývať prekvapenie nad takými ignorantskými a hlúpymi vyjadreniami, ktoré vytryskli z úst viceprezidenta USA. To, čo sa USA s nami stretnú v rokovacej miestnosti alebo v jadrovom konflikte, závisí v plnej miere na rozhodnutí a správaní sa Spojených štátov."

A tak len niekoľko dní pred plánovaným rokovaním sa situácia opäť vrátila do bodu vzájomného urážania a vyhrážok. Severná Kórea podľa portálu BBC dala jasne najavo, že spomínanie líbyjského modelu denuklearizácie sa dotklo citlivého bodu. Aj preto, že Kaddáfího režim padol a samotný plukovník Kaddáfí bol zavraždený ale aj preto, lebo Severná Kórea verí, že jej zbrojný program je oveľa pokročilejší, než aký kedy mala Líbya. Spomínať tieto dve krajiny v tomto kontexte je preto považované za hrubú urážku a nedostatok rešpektu zo strany Washingtonu. Spojené štáty boli varované, Mike Pence napriek tomu prirovnanie použil. Analytici poukazujú na to, že je zaujímavé, že Severná Kórea sa v tvrdej odpovedi sústredila len na kritiku ľudí okolo prezidenta a nie samotného Trumpa, ktorý tiež použil rovnaké prirovnanie. To by mohlo naznačovať, že summit ešte úplne nie je zavrhnutý.

Vzhľadom na mimoriadnu izoláciu Severnej Kórey má zvyšok sveta veľmi málo informácií o aktuálnom stave jej jadrového programu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy