Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čína posiela moslimov na prevýchovu do táborov. Dôvodom môže byť aj ich brada
Zdielať na

Čína posiela moslimov na prevýchovu do táborov. Dôvodom môže byť aj ich brada

Archívna reportáž

PEKING / Od minulej jari uväznili čínski úradníci desiatky až stovky tisíc moslimov v prevýchovných táboroch. Väzením chce vláda zmeniť politické a náboženské myslenie menšiny Ujgurov, ktorá obýva západný región Sin-ťiang.

V prevýchovných táboroch musia zajatci prestať praktikovať islam a vzývať vládnúcu komunistickú stranu. "V niektorých dedinách už nevidíte na uliciach žiadnych mužov, len ženy a deti. Všetci muži sú v táboroch," uviedol predseda výkonného výboru Svetového ujgurského kongresu Omer Kanat. Štyridsaťdvaročný Omir Bekali tiež strávil istý čas v tábore. Jeho spomienku sú zatiaľ najdetailnejším svedectvom o tom, čo sa tam deje. 

V roku 2006 sa Bekali presťahoval do Kazachstanu. V čase, keď v Číne nežil, spustili čínske úrady v Sin-ťiangu boj proti náboženskému extrémizmu a proti separatizmu. Sledovanie zahraničných internetových stránok, telefonovanie s príbuznými v zahraničí, pravidelné modlenie alebo brada boli dôvody, prečo človek mohol skončiť v prevýchovnom zariadení alebo vo väzení. 

Zadržiavajú inteligenciu, učia ich komunizmu

Bekaliho zatkli, keď prišiel navštíviť rodinu. Poslali ho na sedem mesiacov do väzenia. Slobody sa ale nedočkal ani potom. Po skončení siedmich mesiacov ho previezli do oploteného areálu v Karamay, kde bolo viac ako tisíc zajatcov. 

V cele bol s ďalšími 40 zajatcami. Medzi nimi učitelia, doktori i študenti. Vstávajú pred východom slnka, spievajú čínsku hymnu, študujú čínštinu a čínsku históriu. Ak sa niekto vzoprie, potrestajú ho. Bekali napríklad musel stáť päť hodín pri stene, prípadne mu na celý deň odopreli jedno a zatvorili ho na samotke. 

"Psychologický nátlak je obrovský," uviedol s tým, že už po 20 dňoch začal pomýšľať na samovraždu. Podľa neho sa v tábore učili heslá, ktoré si zapamätali len prostredníctvom opakovania. "Budeme bojovať proti extrémizmu, budeme bojovať proti separatizmu, budeme bojovať proti terorizmu," opakovali. Každý deň podľa Bekaliho počúvali aj prednášky o tom, aký je islam nebezpečný. 

Permanentný liek so psychologickými dopadmi

Podľa portálu iDnes.cz, ktorý sa odvoláva na text v čínskom štátnom časopise z roku 2017, považujú "učitelia a výskumníci", ktorí v prevýchovnom zariadení pôsobia, svoje taktiky za takzvaný permanentný liek. V časopise totiž uvádzajú, že väčšina z 588 ľudí, ktorých v rámci štúdie poslali na prevýchovu, sa "zo svojich chýb poučilo".

Profesor univerzity v New Orleans Rian Thuma považuje obdobné formy prevýchovy podobné Kultúrnej revolúcii predovšetkým tým, že zanechá dlhodobé psychologické dopady. Americká komisia opatrenia označila za "najväčšie masové väznenie menšinovej populácie v súčasnom svete". 

​Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy