Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najvyšší súd uznal prvý český pár gayov rodičmi dieťaťa
Zdielať na

Najvyšší súd uznal prvý český pár gayov rodičmi dieťaťa

PRAHA / Český Najvyšší súd uznal začiatkom mája rozhodnutie kalifornskej justície, ktorá vyhlásila dvojicu českých homosexuálov za rodičov nedávno narodeného dieťaťa. O prípade píše sobotňajšia Mladá fronta Dnes. Ide o prvý český homosexuálny pár uznaný právoplatnými rodičmi, povedal denníku právnik, ktorý sa problematike venuje.

Dieťa porodila homosexuálnemu páru náhradná matka v Kalifornii pred niekoľkými mesiacmi. Vajíčko poskytnuté darkyňou bolo oplodnené spermiami jedného z budúcich otcov. Kalifornské úrady následne uznali oboch Čechov za rodičov novorodenca.

Pretože dieťa malo americký rodný list aj cestovný pas, obrátil sa homosexuálny pár na advokátku, aby im pomohla získať české doklady. "Bolo mi povedané, že ak chceme Karolíne zariadiť české doklady, musíme sa obrátiť na Najvyšší súd, ktorý svojím rozhodnutím uzná rozsudok štátu Kalifornia, ktorý prehlasuje oboch partnerov rodičmi," povedala advokátka Katarína Menclová MfD.

Rozsudok uznávajúci rodičovstvo oboch mužov vyniesol Najvyšší súd tento rok 2. mája. S verdiktom sa advokátka obrátila na české úrady, ktoré majú rodný list vydať.

Advokát Peter Kalla, ktorý sa problematike venuje, povedal, že rozhodnutie je dôležité symbolicky. Podľa neho ide o prvý český homosexuálny pár, ktorý bol uznaný právoplatnými rodičmi. Denník pripomenul, že k vyriešeniu prípadu prispel nález Ústavného súdu. Ústavní sudcovia vlani v júli zrušili rozsudok Najvyššieho súdu, ktorý neumožnil páru gayov žijúcich v Amerike stať sa právnymi rodičmi aj na území Českej republiky.

Gayovia a lesby v Česku nemôžu vstúpiť do manželstva, môžu uzatvárať registrované partnerstvá. Zákon im nedovoľuje spoločne adoptovať deti.

Pozrite si rebríček s názvom The Rainbow Europe (Dúhová Európa), ktorý priniesla organizácia ILGA Europe a hodnotila v ňom 49 krajín Európy na základe ich miery práv a rovnosti LGBT. Najlepšie skončila Malta. Slovensko sa umiestnilo na 19. mieste:

​Takto to v Bratislave vyzeralo na minuloročnom Dúhovom pride:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy